Mirno rešavanje radnih sporova – Štedi novac i vreme

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Mirno rešavanje radnih sporova pred državnom Agencijom, štedi  novac i vreme i poslodavcima i zaposlenima.Zato su promocije ovog instituta, kakva je danas održana u Leskovcu, neophodne kako bi informacija o mogućnosti vansudskog ‘’dogovora’’  dve strane, stigla do što većeg broja gradjana.

Radionica ‘’Mirno rešavanje radnih sporova u praksi’’, koju je Udruženje gradjana ‘’Inicijativa za razvoj i saradnju’’, organizovala u prostorijama Visoke poslovne škole strukovnih studija, deo je projekta finansijski podržanog  od Solidar Suiss-a, koji se realizuje u partnerstvu sa Ujedinjenim granskim sindikatom ‘’Nezavisnost’’, Savezom samostalnih sindikata, Unijom poslodavaca Srbije i Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova. Struktura socijalnih partnera okupljenih na istom zadatku, jasno govori o nameri da se promoviše de facto civilizacijska tekovina, a to je rešavanje radnih sporova na miran, dobrovoljan, efikasan i brz način, potpuno besplatno.

– Sa druge strane, osnovna ideja jeste da se promocijom ovog instituta, pomogne većem poštovanju radnog zakonodavstva i socijalne pravde, odnosno da se sudovi rasterete od komplikovanih i dugih radnih sporova. Broj radnih sporova je, nažalost, u porastu, ali raduje činjenica da se povećava i procenat njihovog rešavanja vansudskim putem.  Mogućnost da se zaposleni i poslodavac dogovore bez sudjenja,  neće suštinski uticati na sudske sporove kao pojavu, ali će onima koji se nadju u takvoj situaciji, dati informaciju da se do rešenja može doći i na drugi način, smatra projekt menadžer, Igor Kojičić.

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova, bavi se kolektivnim i individualnim sporovima, a kod ovih drugih, pokreće se arbitraža. U tom postupku funkciju arbitra preuzima treća, nezavisna strana i donosi rešenje, koje je ekvivalent sudskoj presudi  i ima ozbiljnu pravnu težinu.

– Od individualnim radnih sporova za koje smo nadležni, najčešći su otkaz ugovora o radu, zlostavljanje na radu, isplata različitih naknada iz radnih odnosa i slično. Tokom 13,5 godina, koliko Agencija postoji, imamo rešenih 15.5oo predmeta, ali beležimo progresiju. Poslednje tri godine znatno je poraslo interesovanje zaposlenih i poslodavaca da spor prepuste nama, a razlog leži u tome što često organizujemo ovakve promocije, kaže zamenik direktora Agencije, Ivica Lazović.

Od 35o predmeta u 2o15., preko 95o  u narednoj godini, stiglo se do broja od 1.1oo, koliko se pred Agencijom našlo lane. U prvih devet meseci ove godine, već je registrovano 8oo zahteva za mirno rešavanje radnog spora. U isto vreme, pred sudovima se nadje gotovo identičan broj predmeta iz ove oblasti, ali ih je pre desetak godina, bilo trostruko više.

– Treba još jednom naglasiti da je postupak postpuno besplatan i pokreće se podnošenjem prijave na A4 obrascu, koji se može naći na sajtu Agencije. Nakon toga, da bi došlo do rešavanja spora na miran način, potrebno je da saglasnost da i druga strana u sporu, najčešće poslodavac. U roku od 3o dana, radni spor će biti rešen, što je, u odnosu na sudsku praksu, zaista kratak i efikasan postupak.Njega prepoznaju sindikati i socijalno odgovorni poslodavci, ali ima i onih koji odbiju da se na ovaj način dogovore sa nezadovoljnim radnikom.

U slučajevima kada je poslodavac država, odnosno državne ustanove, institucije i organi, Vlada je donela dva zaključka, kojima preporučuje javnom sektoru da radne sporove rešava na mirni način, kako bi se uštedelo na sudskim taksama i ostalim dažbinama sudskih postupaka.

 

S.Ć.

Check Also

Izgradnja primarne vodovodne mreže od Velikog Trnjana do Palikuće privodi se kraju

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, istakao je danas značaj završetka projekta izgradnje primarne vodovodne mreže od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *