Početna / DOGAĐAJI / 10. oktobar Svetski dan mentalnog zdravlja

10. oktobar Svetski dan mentalnog zdravlja

Svake godine se Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava 10. oktobra na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje i uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, kao dan kada na globalnom nivou širimo znanje, svest i zalažemo se za bolje mentalno zdravlje. Ovogodišnja tema Svetskog dana mentalnog zdravlja je mentalno zdravlje na radnom mestu.


Tokom života, veliki deo našeg vremena provodimo na poslu. Iskustvo na radnom mestu značajno utiče na naše subjektivno blagostanje i kvalitet života. Poslodavci i menadžeri koji uvode mere za unapređenje mentalnog zdravlja zaposlenih, ali i oni koji pružaju podršku zaposlenima koji imaju mentalne poremećaje beleže pozitivne promene ne samo u zdravlju zaposlenih već i u njihovoj produktivnosti. S druge strane, negativno radno okruženje dovodi do problema kako u fizičkom tako i mentalnom zdravlju zaposlenih, zloupotrebi alkohola i psihoaktivnih supstanci, izostajanju sa posla i gubitku produktivnosti..

Svaki gubitak života predstavlja gubitak nečijeg partneradetetaroditeljaprijatelja ili kolegeNa svako samoubistvo dolazi oko 135 ljudi koji pretrpe intenzivan bol ili su na drugi način pogođeniTo čini 108 miliona ljudi godišnje koji su duboko pogođeni suicidalnim ponašanjemSuicidalno ponašanje uključuje samoubistvo ali i suicidalno razmišljanje i pokušaje samoubistvaNa svako samoubistvo dolazi 25 ljudi koji ga pokušaju i mnogo više onih koji imaju ozbiljna razmišljanja o suicidu.

Samoubistvo je rezultat konvergencije genetskihpsihološkihsocijalnihkulturnih i drugih rizičnih činilacaponekad udruženih saiskustvom traume i gubitkaLjudi koji oduzmu sebi život predstavljaju neujednačenu grupusa jedinstvenimsloženim i višestrukimuzročnim uticajima koji prethode samom završnom činuTakva heterogenost predstavlja izazov za eksperte koji se bave prevencijomsamoubistvaOvi izazovi se mogu prevazići usvajanjem pristupa u prevenciji koji je na više različitih nivoa i kohezivan.

Sprečavanje samoubistva je često moguće i bilo ko može biti ključan u tomeMožete uticati na promenu okolnosti kao član zajednice – kao nečije deteprijateljkolega ili komšijaMnogo je stvari koje možete učiniti svakog danaali isto tako i na sam Svetski dan prevencije samoubistvaMožete uticati na povećanje svesnosti o ovoj temiedukovati sebe ili nekog drugog o uzrocima i upozoravajućim znacimasamoubistvapokazati saosećanje i brigu za one koji su pod određenim rizikom u vašoj zajednicipreispitivati predrasude o samoubistvusuicidalnom ponašanju i problemima sa duševnim zdravljem i deliti sopstvena iskustva.

Pogledaj takodje

DUNAV OSIGURANJE: Jeftinije osiguranje za siguran put

A young couple lying in the ocean while wearing snorkelling gear „Dunav osiguranje“ pripremilo je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *