Početna / DOGAĐAJI / Učitelj iz Leskovca Zoran Ilić kandidat za najboljeg nastavnika sveta
hotel bell

Učitelj iz Leskovca Zoran Ilić kandidat za najboljeg nastavnika sveta

Zoran Ilić učitelj iz Leskovca, jedan je od troje srpskih prosvetara, koji će se nadmetati za titulu najboljeg nastavnika sveta. Za prestižnu nagradu „Global Teacher Prize“ predložilo ga je udruženje ‘’Živojin Mišić’’.

Zoran Ilić, učitelj u Osnovnoj školi ‘’Svetozar Marković’’ u Leskovcu, Ivana Kovačević, nastavnica srpskog jezika iz Beograda i Borko Petrović, nastavnik engleskog u jednoj paraćinskoj školi, izabrani su medju 69 prosvetnih radnika, koliko ih se nadmetalo na nacionalnom niovu, za  srpske kandidate za najboljeg nastavnika sveta.

Preporuka za kandidaturu, kad je Zoran u pitanju, konstatujemo ima mnogo:  suosnivač je Udruženja „Partnerski za obrazovanje“, koje pokušava da zadovolji različite potrebe dece sa smetnjama u razvoju, inicijator i pokretač brojnih projekata, kao što su ‘’Kuća veština’’, ‘’Lični pratilac’’, potpredsednik je Okružnog učiteljskog društva Leskovac, glavni operativac Festivala učiteljskog scenskog stvaralaštva i Medjunarodnog festivala kreativnog filma školaraca-KREF i… brojne druge. Pitamo ga, šta misli da ga je kandidovalo za nominaciju:

„Nikada nisam ni pomišljao da ću se takmičiti za titulu najboljeg nastavnika na svetu. Nisam ni imao svest o takmičenju. Ja sam želeo da govorim i delam u ime ljudi koji ne mogu da reše neke od problema sa kojima se susreću. Osećam da imam tu energiju i dajem je kroz pomenute projekte i programe. Neki su uspešni više, drugi manje, ali me to nije obeshrabrilo. Svi smo putnici na zajedničkom brodu i ja želim da dam mali doprinos tome da nam svima putovanje bude što prijatnije.

Šta je žiriju  „Varkey“ Fondacije , važno pri odlučivanju o izboru najboljeg nastavnika sveta?

„Global Teacher  prize’’ je nagrada koja se dodeljuje za inicijativu. Za nešto što možete da uradite bolje i drugačije od drugih i date šansu nekoj drugačijoj vrsti učenja.Postoje detalji, sitnice, koje oni prepoznaju, vrednuju kao različite od drugih, inovativne,  i uglavnom takve inicijative dobijaju podršku, jer ova Fondacija želi da podrži posebno nadahnute i osmišljene ideje i njihove  tvorce-edukatore.

Od svakog kandidata se tražilo da ispuni obiman dokument, u kome je trebalo da  predstavi dosadašnji rad, obrazloži svoje ideje, iznese svoje vidjenje budućnosti profesije i  onoga što treba promeniti u lokalnoj sredini, državi i na planeti, da bi obrazovanje za svu decu bilo dostupnije i kvalitetnije.

„Nagrada koju dobija izabrani nastavnik je ogromna- milion dolara, a dobitniku će biti isplaćivana u narednih deset godina i on sa tim novcem treba da realizuje svoju ideju. Moja se tiče obezbedjivanja dostupnosti obrazovanja svima. Ljudima se može pomoći samo ako se edukuju. Mnogo je dece sa poteškoćama u razvoju, koja su za ovo društvo nevidljiva. Sami, ili ne mogu, ili ne žele da stvaraju uslove za učenje i saznavanje, a država nema mehanizama, a vrlo često ni volje, ni sredstava da se njima bavi. Moja ideja je da stvorim mobilni tim, koji bi istražio i registrovao svako takvo dete, motivisao roditelje koji se neretko stide zbog toga što imaju dete sa smetnjama u razvoju da izadju iz čaure i uključe decu u život, jer svako zaslužuje pravo na obrazovanje. Taj mobilni karavan, u kome bi bili vaspitači, defektolozi, logopedi, psiholozi i stručnjaci sličnih specijalnosti, putovao bi kroz Srbiju, Balkan, pa i šire i pomagao ljudima da uživaju u samoj činjenici da su ljudska bića.

Za takmičenje je Zorana direktno nominovala Slavica Gomilanović iz Udruženja „Živojin Mišić“ , koja sa njim sarađuje godinama, a nacionalni žiri, vrednujući nastavničku inicijativu i upotrebu inovativnog nastavnog programa koji rešava nove izazove u budućnosti, lična postignuća i uticaj na zajednicu, odlučio da ove godine Zoran Ilić bude jedan od tri srpska kandidata za najboljeg nastavnika sveta. Poželimo mu sreću.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Martovska klasa počela obuku. U Leskovcu 177 vojnika

U ponedeljak je u Kasarnu “Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu, stigla martovska generacija vojnika …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *