Početna / DRUŠTVO / Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ programirali treperujuće srce, kockice za jamb i merač temperature

Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ programirali treperujuće srce, kockice za jamb i merač temperature

U Narodnoj biblioteci Radoje Domanović u Leskovcu danas su održane prve radionice u okviru projekta “Digitalni građanin” u kojoj  je Narodna biblioteka uključena sa još 19 biblioteka u Srbiji.

Leskovačka biblioteka postala je vlasnik 20 mikrobit mikroračunara i pet “Boson” uradi sam elektronskih setova kao dodatak mikrobitovima. Učenici petog razreda OŠ ”Vuk Karadžić” danas su imali priliku da rade sa ovim mini računarima.

“Naša biblioteka je u duhu inovativnosti i modernih tehnologija priredila najmlađim članovima, učenicima osnovnih škola mogućnost da po prvi put na radionicama imaju određene aktivnosti u domenu programiranja, zahvaljujući setovima koje smo dobili programski na osnovu konkursa Instituta za razvoj i inovativativnos mladih. Vrednost ovog projekta je 200 EUR, a danas imamo prve radionice sa ovom opremom. Mikrobitovi su zapravo džepni računari koji sadrže niz senzora koji se mogu korisititi za kreiranje novih uređaja i upravljanje drugim uređajima, i samim tim su kreativno neiscrpni. Na ovim radionicama deca će moći da prave osnovne stvari poput treperećeg srca, merača temperature, kockica za jamb. Pored 20 mikrobitova dobili smo i pet kompleta „Bosona“ sa dodacima koji će kasnije biti primenjivani u nekom višem stepenu gde ćemo uključiti učenike srednjih škola  – kazao je Nebojša Krstić diplomirani bibliotekar.

Radionice su vodili Jadranka Jović i Nebojša Krstić diplomirani bibliotekari koji su prošli obuku za ovu namenu. Ove aktivnosti finansira Google, a rad sa mikrobitovima sutra će imati priliku da upoznaju i učenici OŠ “Svetozar Marković”.

Pogledaj takodje

U petak književno veče akademika Gorana Petrovića u leskovačkoj Biblioteci

U petak, 20. septembra 2019. godine u 20 časova, u Čitaonici Biblioteke, održaće se Кnjiževni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *