Početna / EKONOMIJA / U Novoj godini niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana

U Novoj godini niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da će cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od danas biti snižene od devet do 35 odsto, u skladu s drugom fazom primene regionalnog sporazuma o romingu.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug naglasila da će cene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Ona je objasnila da će prosečna cena odlaznog poziva iz Srbije od danas iznositi 7,1 dinar, što je dodatno smanjenje za 34 odsto u odnosu na prethodno sniženje iz jula 2019. godine.

Prema njenim rečima, prosečna cena dolaznog poziva za Srbiju biće 5,6 dinara, a SMS poruke 2,9 dinara, dok će prenos podataka u proseku koštati 3,6 dinara po megabajtu.

Državna sekretarka je podsetila na to da je primena Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu, koji je potpisan u aprilu, počela 1. jula 2019. godine, a da od 1. januara 2020. počinje primena druge faze, koja predviđa nove niže troškove.

Srbija i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) će sa tri mobilna operatora nastaviti da u potpunosti poštuje potpisani sporazum, poručila je ona i dodala da su BiH i Crna Gora u decembru 2019. donele odluku da od 1. januara ne pojeftine roming, već da zadrže cene uvedene 1. jula 2019. godine.

Za ove dve zemlje, kako je objasnila, ne može se reći da krše Sporazum jer su primenile prvu fazu. Međutim, one su tražile dodatno vreme za usklađivanje sa njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama kako bi primenile drugu fazu.

Podaci ukazuju na to da je u prva tri meseca primene regionalnog sporazuma približno 1,3 miliona građana Srbije koristilo roming u zemljama Zapadnog Balkana i da ih je za devet odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne godine, navela je državna sekretarka.

Prema njenim rečima, taj podatak ide u prilog tome da je primena Sporazuma donela finansijsku uštedu i olakšala komunikaciju za naše građane.

Pogledaj takodje

Gradski štab za vanredne situacije održao 26. sednicu – usvojene preporuke za poljoprivrednike, zakupce poslovnog prostora i poslodavce za godišnje odmore

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas svoju 26. sednicu na kojoj su pored …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *