hotel bell

U Medveđi održan stručni skup u okviru projekta “Savremena epska poezija i guslarsko izvođenje kao deo UNESKO baštine”

Danas je u Kulturnom centru opštine Medveđa održan stručni skup u okviru istoimenog projekta “Savremena epska poezija i guslarskih izvođenje kao deo UNESKO baštine” koji je podržan od Ministarstva kulture i informisanja.

Skup je otvorio Dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, istakavši da je Medveđa dom gusala i da su ovakve manifestacije dobrodošle jer Medveđani neguju svoju nematerijalnu i materijalnu kulturnu baštinu.

Prof. dr Branko Zlatković iz Instituta za kulturu i književnost je u svom sadržajnom izlaganju prošao kroz istorijat gusala i guslarskog izvođenja od najstarijih dana do pesama nastalih u doba korone.Posebno je obradio temu kolektivnog pamćenja u srpskom narodu kome su gusle bile mehanizam u prenošenju patriotskih, moralnih i duhovnih vrednosti. Narodni guslar Slavko Jeknić je obradio savremeni epski stih i njegovo izvođenje s kraja 19 veka do danas. Održao je i predavanje o samoj tehnici guslara i pevanja koja se praktikuje širom srpskih zemalja i krajeva.

Nastavnik gusala iz muzičke škole”Mokranjac” iz Kraljeva, Radovan Peković je održao izuzetnu prezentaciju modernog načina guslara, navodeći primere Bojane i Nikole Perkovića i kombinacije gusala i harmonike, ili gusala i orkestra sa više instrumenata. U rad skupa putem video zapisa, zbog obolenja od kovida, uključio se i Radosav Doderovć, pesnik i guslar iz Marovca. On je prezentovao istorijat epskog stiha u Medveđi i stanju guslarskog društva danas.

Pored Slavka Jelnića i Radovana Perkovića, gusle su dana zagudale i u rukama guslara iz Medveđe: Miljana Tokovića, Obrena Jovovića i Milutina Petrušića. Kroz pesme o Kosovu, srpstvu, čojstvu i junaštvu guslari su duboko dirnili u patriotska osećanja prisutnih. Skup je zatvorio direktor Kulturnog centra Nebojša Jakšić, izražavajući nadu da će ustanova kulture na čijem je čelu i iduće godine organizovati skup posvećen ovoj tematici i obavestio javnost da će se u Medveđi u narednom mesecu organizovati koncert guslara posvećen ovom projektu i time će se obeležiti 20 godina od formiranja Udruženja guslara i pisaca epske poezije “Gornja Jablanica” iz Medveđe.

Check Also

Blagi pad: Nove cena goriva na pumpama!

Na pumpama širom Srbije, vozači će primetiti nove cene goriva koje su stupile na snagu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *