hotel bell

U Leskovcu održan Javni forum posvećen izradi Strategije razvoja urbanog područja grada

U Leskovcu, gradu koji je jedan od 122 gradova u Srbiji, koji preko programa EU PRO Plus izrađuje svoju teritorijalnu strategiju, danas je održan javni forum posvećen izradi Strategije razvoja urbanog područja grada.

Ovo je prvi put da se za urbano područje grada Leskovca izrađuje ovakav dokument kojim treba da se istakne lokalni urbani identitet, po kome je grad prepoznatljiv, ali na kome treba i dodatno raditi. Zbog značajnog industrijskog nasleđa, u obuhvat dokumenta se, osim samog grada Leskovca, nalaze i delovi naselja Vučje, Grdelica i Strojkovce.

U uvodnom obraćanju gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, kazao je da su svi učesnici dobrodošli da daju svoj doprinos i dokument poboljšaju novim, inovativnim idejama i predlozima.

“Ja ću sa svojim saradnicima takođe raditi na tome, da se nove ideje impelmentraju u praksi. Značajno za grad u izradi dokumenta je njegova transparentna procedura izrade, koja omogućuje participaciju učesnika i zainteresovanih građana, čime ćemo postići mnogo veći kvalitet u prepoznavanju problema, ali i ono što nam je još bitnije, u pronalaženju rešenja. Uviđam da postoji zainteresovanost u svim sektorima za aktuelne teme: za oblast urbanizma, životne sredine, ekonomskog razvoja, zelene agende i ekonomije, društvenog blagostanja i upravljanja razvojem – sve te teme se obrađuju kroz proces izrade Strategije – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Projekat je u ime EU PRO Plus tima predstavio Viktor Veljović.

“Program EU PRO plus je trenutno najveći donatorski program u Republici Srbiji vredan 40 miliona evra koji se finansira od strane Evropske Unije, a sprovodi se u partnerstvu sa Ministarstvom evropskih integracija, sprovodi ga Kancelarija za evropske integracije. Program obuhvata 99 lokalnih samouprava u dva regiona, Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije. Tokom plenarne sesije i radionica, posebna pažnja je posvećena definisanju vizije i projektnih ideja potrebnih za stvaranje strateškog okvira za razvoj urbanog područja, a jedan od ključnih aspekata je da se širem krugu učesnika, a posebno lokalnim akterima, omogući da aktivno učestvuju i doprinose ostvarivanju zajedničke vizije razvoja.

Check Also

Ekipa “Anine čarolije” napravila najbolji ajvar na takmičenju “Izađi mi na teglu”

Turistička organizacija grada Leskovca je i ove godine bila lokalni partner i suorganizator u realizaciji …

Оставите одговор