Home / DRUŠTVO / U Leskovcu obeležena stota godišnjica herojskog proboja Solunskog fronta (FOTO/VIDEO)
hotel bell

U Leskovcu obeležena stota godišnjica herojskog proboja Solunskog fronta (FOTO/VIDEO)

Stota godišnjica proboja Solunskog fronta obeležena je kod spomenika Oslobodiocima u centralnom gradskom parku u Leskovcu.

U svečanosti koju je organizovala lokalna smaouprava učestvovali su glumci leskovačkog Narodnog pozorišta Petra Dimitrijević i Filip Radivojević.

O značaju Prvog Svetskog rata i proboja Solunskog fronta govorila je istoričar Ana Zdravković.

Svečanost ste mogli da pratite uživo a našoj Facebook stranici, a snimak možete pogledati klikom na link SNIMAK OBELEŽAVANJE STOGODIŠNJICE PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA.

U ime lokalne samouprave govorio je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

-I svetski rat stavio je Srbiju i njeno stanovništvo u težak položaj. Ponosna na svoju vojničku prošlost u Balkansim ratovima, odbila je da prihvati poraze i hrabro se borila za očuvanje svoje otadžbine. Veliki rat počeo je na Balkanu napadom Austrougarske na Srbiju avgusta 1914 godine. Rat je u vojne redove uveo 70.000 ljudi i odneo oko 25 000 života. Trajao je četiri godine i završen je porazom Centralnih sila (Austrougarske, Nemačke, Bugarske i Turske) od strane savezničke armije Srbije, Crne Gore, Rusije, Francuske, Engleske i Italije. Hrabru borbu srpskih vojnika opisuju istoričari, književnici, pesnici, režiseri, filmski i pozorišni stavaroci, slikari. Danas jedan vek nakon proboja Solunskog fronta odajemo počast našim precima koji su se borili za otadžbinu i slobodu svojih ognjišta. Leskovačke borce ujedinjene u Moravsku diviziju ,zahvaljujući Narodnom muzeju u Leskovcu promovisali smo kroz izložbe u Leskovcu, Beogradu, Parizu odajući im zaslužena priznanja. Spomenici na Hisaru, na putu ka Vlasotincu,u kasarni Južnomoravskih brigada, i spomenik pred kojim danas stojimo svedočanstva su da narod našeg kraja sa ponosom čuva sećanje na ratnike koji su izvojevali istorijsku pobedu. Istorija im je donela časnu ulogu da svojom hrabrošću, ratničkom smrću, odbrane čast otadžbine i da potomcima ostave nepresušni izvor ljubavi i odanosti prema rodnoj grudi – rekao je Goran Cvetanović.

Sečanost je simbolično završena pesmom „Tamo daleko“ koju je izvela Isidora Bogdanovića, učenica Muzičke škole „Stanislav Binički“  u Leskovcu.

Check Also

U petak bez struje 9 ulica u Leskovcu

I u petak će ekipe leskovačke Elektrodistribucije obavljati radove na reviziji Travostanica. „Obaveštavaju se korisnici …

Оставите одговор