Početna / DRUŠTVO / Tribina o Danu planete zemlje na Visokoj umetničko – tehničkoj školi

Tribina o Danu planete zemlje na Visokoj umetničko – tehničkoj školi

Na Dan planete zemlje, koji se širom sveta obeležava 22. aprila, Visoka umetničko-tehnološka strukovna škola, tradicionalno priređuje zanimljiva predavanja iz oblasti ekologije. Ove godine, ono je bilo posvećeno zdravom zemljištu, kao preduslovu zdravog života.

Milijarda i po ljudi u svetu  danas zavisi od zemljišta koje je već degradirano. Razlozi za ovakvo stanje  su brojni. Neki su izazvani delovanjem prirode, ali je, nažalost, veći broj posledica ljudskog faktora.U prve se ubrajaju erozija i klizišta, a u druge: smanjenje sadržaja organskih materija, zauzimanje ili prenamena, zakišeljavanje, sabijanje i zagađenje zemljišta, čulo se u izlaganju Bobane Stošić iz Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Tematska predavanja održali su i savetodavci Poljoprivredne stručne službe, Boban Stanković i Igor Ristić, profesor na Visokoj tehnološko-umetničkoj školi, Novica Stanković, kao i Aleksandra Stanojević i Viktorija Petrović, učenice Hemijsko-tehnološke škole “Božidar Djordjević Kukar“, koje su demonstrirale uzorkovanje i ispitivanje Ph faktora u vodi i zemljištu.

Predavanju je prethodilo predstavljanje rezultata projekta “Eko učionica“ u ovoj školi, čiju izgradnju i opremanje je finansirao Fond za zaštitu životne sredine:

–  Odeljenje za zaštitu životne sredine i škola imaju već godinama izuzetnu saradnju. U 2018., našim fondom je, sa 3 miliona 75o hiljada dinara, bilo planirano, finansiranje pojedinačnih projekata na temu ekologije. Visoka tehnološko-umetnička škola je aplicirala sa projektom  “Eko učionica“, vrednim 295 hiljada dinara i ta sredstva su joj odobrena. U njoj će se, kako je navedeno u zahtevu, izvoditi sve aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine.

Direktorka Emilija Đikić ističe da je osnovna ideja projekta bila da studenti dobiju priliku da doprinesu razvoju ekološke svesti kod sugrađana, posebno najmlađih.

Planiramo brojne aktivnosti u ovom prostoru: predavanja, radionice, obeležavanje značajnih ekoloških datuma. S druge strane, nenamesnki prostor ispred škole danas ima potpuno novo lice, eko kutak, okružen zelenilom, tako da se svi koji u njemu borave, ili će nekim povodom dolaziti u školu, ovde mogu osećati kao u prirodi. Zahvaljujem Odeljenju za zaštitu životne sredine, što je naš projekat pozitivno ocenio, dodelilo nam sredstva i pomoglo da dobijemo eko učionicu, rekla nam je direktorka Đikić.

Za promociju rezultata projekta namerno je izabran 22. april, jer se Visoka tehnološko-umetnička škola tradicionalno uključuje u obeležavanje ovog dana, pre svega kroz tematska predavanja.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U Leskovcu otvoren vaterpolo turnir „Mali Mančester“

Na bazenima Sportskog centra Dubočica dans je otvoren vaterpolo turnir „Mali Mančester“. Pored organizatoria, VK …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *