Home / DRUŠTVO / Romska hrišćanska zajednica u Leskovcu gradi svoju crkvu i biće to jedinstven kompleks na Balkanu
hotel bell

Romska hrišćanska zajednica u Leskovcu gradi svoju crkvu i biće to jedinstven kompleks na Balkanu

Iako je pandemija odložila početak gradnje crkve i dodatnih sadržaja, radovi startuju početkom leta, potvrđuje pastor Šerif Bakić, dodajući da sličan objekat ne postoji nigde u Srbiji, niti u okruženju

Verski objekat biće izgrađen na već pripremljenom placu, površine 4 hektara, koji se nalazi iza pogona Fabrike “Džinsi“ u ulici Solunskih ratnika i biće to vrlo zahtevna investicija:

– Procenjuje se da će koštati između 400 i 500 hiljada evra, a kako se radi o velikom novcu, koji prikuplja naša Hrišćanska zajednica, radićemo fazno. Prvi korak je izgradnja prizemlja i prvog sprata objekta, koji će biti ukupne površine 700 kvadrata. To, ipak, neće biti konačna forma, jer ćemo je, kako raste broj vernika, širiti. Naša vizija je spasenje 7.000 ljudi, a videćemo je da li ćemo je ostvariti, ističe pastor Šerif Bakić.

On podseća da je na mestu, gde će u junu početi izgradnja crkve nekada bila ogromna deponija, koju je Romska zajednica očistila i tu je, pre neku godinu izgrađeno moderno sportko igralište na otvorenom, sa mobilijarom za decu.

– Lokalna vlast je bila vrlo zadovoljna zbog ove akcije i zato smo i dobili dozvolu za gradnju. Ovoliki prostor nema nijedna romska zajednica, ne u Srbiji, nego i mnogo šire. Osim bogomolje, sa propratnim sadržajem, prostorije će imati Biblijska škola, Narodna kuhinja u kojoj će bar jedan obrok dnevno moći da dobiju najugroženiji pripadnici zajednice, kao i dečji vrtić, kapaciteta 60-oro dece, sa kojima će raditi 5 vaspitačica. Već imamo dve grupe, a sada ćemo moći i da se proširimo. Sasvim desno, nastavljamo sa gradnjom sportskih sadržaja, jer je to mladima neophodno.

Versko-edukativni kompleks će se finansirati najviše sredstvima Romske hrišćanske zajednice iz čitavog sveta, a pastor Bakić kaže i da je lokalna samouprava obećala podršku.

– Potvrdu toga imaćemo već za Svetski dan Roma, 8. april, kada će pomenuta igrališta biti osvetljena reflektorima, čiju nabavku i postavljanje finansira grad. Mislim da ćemo na kraju dobiti uređen i opremljen prostor, ne samo za članove naše zajednice, već i za sve Leskovčane, ocenjuje pastor Šerif Bakić.

Foto: Zajednica Roma i Arhiva Dnevnika juga

Check Also

Počinje rekonstrukcija ulice Devet Jugovića, poslednje gradske saobraćajnice pod kockom

Zbog rekonstrukcije ulice Devet Jugovića, režim saobraćaja u ovom delu grada biće privremeno promenjen. Za …

Оставите одговор