Predstavljen projekat “Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca”

Danas je usali Skupštinse grada Leskovca organizovana prezentacija projekta „Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca“ koji vredan skoro 23 miliona evra.

Ovaj za Leskovac izuzetno važan projekat privodi se kraju i sastoji se od tri komponente:

  • Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Grada Leskovca (CPPOV), objekti linije vode (I faza CPPOV) i objekti linije mulja ( II faza CPPOV), za 86 000 ekvivalentnih stanovnika,
  • Gradski kanalizacioni kolektor
  • Proširenje kanalizacione mreže za 20.000 stanovnika za 16 naseljenih mesta koja gravitiraju ka Gradu Leskovcu, ORIO projekat.

Rukovodioci zaduženi za realizaciju ovog projekta su danas govorili o svim preduzetim aktivnostima, brojnim preprekama i problemima koje su uspeli da prevaziđu zahvaljujući stručnosti, znanju, ali i podršci lokalne samouprave, a pre svega gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića tokom ovog dugog i iscrpnog procesa.

Prva faza projekta Izgradnja gradskog kanalizacionog kolektora je uspešno realizovana u roku. Rukovodilac projekta za izgradnju centralnog gradskog kolektora Budimir Stojiljković je hronološki opisao tok realizacije i obavestio javnost da se otpadne vode više ne ispuštaju u reku Veternicu već se odvodi do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, a odatle u Južnu Moravu. Govoreći o izgradnji 5150 metara cevi Stojiljković se dotakao priče o propalom gradskom kolektoru što je stopiralo puštanje u rad Linije vode koja je izgrađena 2016. godine ali i nastavak radova na ostalim komponentama. Cevi starog kolektora su bile toliko blizu trase novog što je još jedan pokazatelj neadekvatnog izvođenja tadašnjih radova. „Komisija zadužena za tehnički pregled je ustanovila je da taj kolektor ne može da se koristi za predviđenu namenu, tako da je sproveden niz aktivnosti pre svega gradonačelnika Leskovca koji se sve vreme trudio da nadležnim ministarstvima i Vladi Republike Srbije predstavi neophodnost izgradnje novog funkcionalnog kolektora i to ne samo zbog ekologije, već zbog funkcionisanja prve i druge faze postrojenja, donacije Kraljevine Holandije za izgradnju kanalizacije u 16 naseljenih mesta ali i komunalnu opremljenost grada. Ugled i poštovanje koje gradonačelnik uživa su nam znatno olakšali posao tako da smo 2018. godine započeli izgradnju sa odabranim izvođačem radova firmom Kostag i uspeli da u predviđenom roku završimo povereni posao iako su rokovi bili skraćeni, projekat za izvođenje radova je tri puta teži od prvobitnog, a bilo je i zakašnjenja zbog pandemije. Ali smo uspeli.“

Maja Milošević Milojić, direktor jedinice za implementaciju projekta je istakla da je i Linija mulja kompletno izgrađena te da je Ministarstvo životne sredine odobrilo sredstva za puštanje u rad iste.

“Napomenula bih da je muljni kolač krajnji produkt objekata I faze, linije vode i da se iz njega u objektima II faze, linija mulja izdvaja u digestorima biogas iz koga se proizvodi električna i toplotna energija za rad kompletnog postrojenja. Trenutno je Grad Leskovac u fazi pripreme konkursnih dokumentacija u saradnji sa nadležnim ministarstvom za izbor akreditovanih firmi koje će pustiti u rad objekte linije vode i izvršiti kompletnu obuku zaposlenih iz JKP Vodovod, kako bi isto na kraju preuzelo postrojenje i bilo krajnji korisnik.

Treća komponenta – proširenje kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta u Leskovcu ( ORIO projekat) jeste projekat koji se realizuje u dve faze i podrazumeva izgradnju kanalizacije u dužini oko 90 km u 16 naseljenih mesta koja gravitiraju ka Gradu Leskovcu, Mrštane, deo Bratmilovca, deo Bogojevca, Navalin, Šišince, Rudare, Donja Jajina, Svirce, Vlase, Donje Trnjane, Gornje trnjane, deo turekovca, deo Donjeg Sinkovca, deo Gornjeg Sinkovca, deo Gornjeg Stopanja, deo Vinarca (Čifluk Mira).

Razvojna faza je završena, trenutno se na osnovu brojnih primedbi Tehničkog konsultanta radi na izmeni projekata za građevinsku dozvolu i usaglašavanju istih sa stvarnim stanjima na terenu kao i rešavanju pravno-imovinskih odnosa i izradi Urbanističkih projekata za potrebe eksproprijacija na parcelama fizičkih lica od strane JP Urbanizam i izradnja Leskovac. Očekivanja su da će se sa izgradnjom kanalizacione mreže, nakon sprovedene javne nabavke za izbor izvođača radova otpočeti u drugoj polovini 2021.godine. Ukupna vrednost faze implementacije ORIO projekta na osnovu Sporazuma o donaciji je 7.671.000,00 evra.”

Izgradnjom gradskog kolektora i puštanjem u rad CPPOV unaprediće se standardi u upravljanju otpadnim vodama i omogućiti:

  • adekvatno prečišćavanje i odlaganje otpadnih voda, u sistemu za približno 86.000 stanovnika,
  • prečišćavanje i odlaganje prethodno tretiranih industrijskih otpadnih voda industrije,
  • značajno poboljšanje kvaliteta života,
  • zaštita površinskih i podzemnih resursa,
  • obezbeđenje usaglašenosti sa Nacionalnim planom zaštite životne sredine,
  • usklađivanje sa evropskom direktivom za vode.

Check Also

Saopštenje kabineta gradonačelnika u vezi zarada u kompaniji Jura

Kabinet gradonačelnika Leskovca reagovao je danas saopštenjem na pojedine tvrdnje o kompaniji Jura. Saopštenje prenosimo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *