hotel bell

Ovde se pravi najubav štof na svet – Izložba “O fabrikama i radnicima” leskovačkog kraja od danas u Narodnom muzeju

Preduzimljivim Leskovčanima tekstil je poslužio kao odskočna daska, prvi korak ka gumarskoj, hemijskoj, metalnoj i drugim industrijama. Leskovačke fabrike su nosioci čak 9 zlatnih košuta i nekoliko sebrnih.

Sa 13 tekstilnih fabrika između dva rata prvenstveno poznat po tekstilnoj industriji i leskovačkom štofu, Leskovac je bio mnogo više od toga. Razvoj industrije išao je brže od leskovačkog društva, ona je diktirala pravac njegovog razvoja, i time se nepovratno vezala za njega. Sećajući se na neka prošla vremena , koja su izložbom u Narodom muzeju pod nazivom “O fabrikama i radnicima” otrguta od zaborava.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca koji je ovom prilikom istakao da su leskovački industrijalci, leskovačke fabrike, leskovačke banke, gradile ne samo Leskovac, već i tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju.

“Leskovac je, ponosan na svoje nasleđe, posebno na ono industrijsko, koje se i danas vidi kroz prizmu fabričkih dimnjaka koji presecaju panoramu grada. Leskovčani su ponosni na taj period možda danas i više nego ranije kada ponovo koračaju putevima izgradnje. Leskovačani su ponosni na činjenicu da su izabrani da budu deo ove nagrađene izložbe. Srpski Mančester je identitet kojim su se Leskovačani ponosili tada, a ponosni su i sada, zato što sa setom čuvamo slavnu prošlost sa željom da menjamo sadašnjost kako bi naša deca imala bolju budućnost. Taj identitet je opisivao neumornog stvaraoca, čoveka koga nikakve nevolje ne mogu zaustaviti na tom putu, putu progresa. Leskovački industrijalci, leskovačke fabrike, leskovačke banke, gradili su ne samo Leskovac, već i tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

” Ljubav između tekstilne industrije i Leskovca je trajala više od jednog veka i njen proizvod je taj najubav štof koji je ekonomski, društveno i kulturno definisao Leskovac kao Srpski Mančester, a Leskovčane kao Mančesterce. Zahvaljujući ovoj izložbi možemo da vidimo da je ta nit koja povezuje prošlost sa sadašnjošću veoma duga, njene klice kreću od pre 120 godina i osnove su na kojima se industrija dalje gradila – kazao je na otvarnju izložbe direktor Narodnog muzeja, Nebojša Dimitrijević.

Osim starog Leskovca izložba prati i Niš, Bor, Zrenjanin i Kragujevac – kao najače industrijske centre nekog prošlog vremena.

Svi zainteresovani Leskovčani izložbu mogu pogledati svakog dana, osim ponedeljka od 12 do 20 časova, i nedelju od 10 do 14 časova.

Check Also

Kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode?

Saobraćajne nezgode su čest i neizbežan deo svakodnevnog života. U takvim situacijama, šteta nastala povredama …

Оставите одговор