Home / DRUŠTVO / Opravdani razlozi za povećanje cene električne energije – Više od 250.000 domaćinstava imaće povlašćeni status
hotel bell

Opravdani razlozi za povećanje cene električne energije – Više od 250.000 domaćinstava imaće povlašćeni status

Foto: arhiva

Povećanje cene električne energije je logično jer su poskupele sve komponente za proizvodnju energije, ali će nova cena biti održiva – kazala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

 Ministarka je kazala da postoji više razloga za poskupljenje struje, ali da je Ministarstvo pripremilo uredbu kako bi pomoglo socijalno ugroženim domaćinstvima.

„Ministarstvo ima analize i saznanja o stanju u elektroenergetskom sektoru. Prva stvar je da nema jeftine energije jer je sve poskupelo i sasvim je razumljivo matematički, finansijski i ekonomski da cena struje treba da bude viša ako hoćemo što pre da budemo spremni za narednu zimu, navela je ona.

Drugi razlog zašto cena struje treba da bude uvećana jeste loše upravljanje u EPS-u prethodnih šest godina, ukazala je Mihajlović i dodala da je sada najvažnije da se ovo preduzeće postavi na noge.

„Upravo zbog toga što je potrebno da cene električne energije budu više, Ministarstvo je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu kako bismo pomogli socijalno ugroženima. Ona će se sada odnositi na veći broj domaćinstava jer su promenjeni kriterijumi, precizirala je potpredsednica Vlade.

Takav status, kako je predočila, steći će približno 200.000 domaćinstava kada je reč o električnoj energiji, 1.500 domaćinstava će imati niži račun za gas, a 50.000 za toplotnu energiju.

Check Also

Za vikend sankcionisano 127 saobraćajnih prekršaja na području Policijske uprave Leskovac

Nastavljena je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju. Na području Policijske uprave Leskovac za vikend …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.