Početna / DRUŠTVO / Obeležena 102. godišnjica od stradanja meštana Šišave i Donje Lomnice

Obeležena 102. godišnjica od stradanja meštana Šišave i Donje Lomnice

U organizaciji Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 -1920. godine obeležena je 102. godišnjica stradanja meštana Šišave i Donje Lomnice 1. marta 1917. godine.

Ovom prilikom, predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912- 1920. godine- Vlasotince, Opštinskog odbora SUBNOR-a, predsednik Okružnog odbora potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Vranja docent dr Dejan Antić i potpredsednik Okružnog odbora Saveza potomaka ratnika 1912 -1920. godine Leskovca prof. dr Ivan Becić su položili vence i odali počast žrtvama na Spomen- česmu u Sanskoj dolini, na donjolomničkom putu.

Obraćajući se prisutnima, predsednik vlasotinačkog udruženja Dragan D. Vidosavljević je podsetio da je ustanak izbio kao otpor stanovništva zbog regrutacije srpskih mladića u bugarsku vojsku.

„Vlajko Nikolić Ravnodelac je od vojvode Koste Pećanca dobio zadatak da podigne ustanak u našim krajevima. Četa komita predvođena vojvodom Jovanom Radovićem je oslobodila više stotina regrutovanih, koji su se nalazili u zgradi tadašnje škole i kafani Krčimirac. Zbog velike koncentracije okupatorskih snaga ustanak nije trajao dugo, a Bugari su u odmazdi streljali 33 meštana iz Šišave i Donje Lomnice“, podsetio je Dragan Vidosavljević.

Nakon komemoracije u galeriji vlasotinačke biblioteke istoričar docent dr Dejan Antić je održao predavanje na temu „O ideji srpske državnosti (1804-1918)“.

Izvor KC Vlasotince

Pogledaj takodje

BEZ PANIKE: Cele sledeće nedelje provera sirena za uzbunjivanje

Od ponedeljka 23. do petka 27. septembra svakodnevno će građani Leksovca čuti sirene za uzbunjiv …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *