Nikola Bertolini posetio Leskovac: Razgovori o EU projektima i poseta renoviranim objektima u Vučju i Guberevcu

Nikola Bertolini, šef odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, posetio je danas Leskovac, gde je sa lokalnim zvaničnicima razgovarao o EU projektima i strategijama za urbani razvoj grada. Poseta je započela sastankom u kabinetu gradonačelnika Gorana Cvetanovića.

Na sastanku su analizirani aktuelni i planirani EU projekti, kao i strategije za unapređenje urbanog područja Leskovca. Gradonačelnik Cvetanović je ovom prilikom predstavio nekoliko ključnih projekata koji imaju za cilj poboljšanje infrastrukture i životnog standarda građana.

Posle sastanka, gradonačelnik Cvetanović i gospodin Bertolini obišli su studentski hostel u Vučju, koji se uređuje kroz projekat prekogranične saradnje između Srbije i Severne Makedonije. Projekat realizuju SŠ “Svetozar Krstić Toza” iz Vučja i škola “Mitko Pendžukliski” iz Kratova. Tim povodom potpisan je sporazum o bratimljenju između ove dve obrazovne institucije, a direktori škola su se obratili prisutnima.

„Danas svedočimo novom konceptu razvoja omladinskog turizma u Srbiji i Severnoj Makedoniji,“ rekao je Stanko Ranđelović, direktor SŠ u Vučju.„Po prvi put neka srednja stručna škola ima sopstveni hostel sa restoranom i svim pratećim sadržajima. Projekat su podržali i privrednici iz Vučja, sa 17 firmi i 17 fizičkih lica koji su doprineli ovom uspehu. Svima im dugujemo veliku zahvalnost.“

Aleksandar Hristov, direktor škole iz Kratova, i predsednik opštine Kratovo Todorče Nikolovski, zahvalili su domaćinima na gostoprimstvu i izrazili zadovoljstvo saradnjom.

„Ovaj projekat je važan za buduće odnose između Leskovca i Kratova. Nadamo se još boljoj saradnji u mnogim oblastima, posebno u turizmu,“ rekao je Hristov.

Gradonačelnik Cvetanović je pozdravio goste i čestitao školama na bratimljenju:

„Vaš trud i zalaganje omogućili su da Vučje ima ovaj moderan i funkcionalan studentski hostel, koji će služiti budućim generacijama. Projekat, vredan skoro 235.000 evra, realizovan je uz podršku Evropske unije, koja je učestvovala sa 200.000 evra. Ova značajna investicija unaprediće naš obrazovni sistem i uslove za učenike i studente.“

Ovom prilikom, Bata iz Vučja, poklonio gospodinu Bertoliniju sliku hidroelektrane Vučje.

Nikola Bertolini je izrazio zadovoljstvo posetom:

„Evropa je vaš dom. Drago mi je što vidim ove zastave. Pre nego što sam došao u Srbiju, bio sam u Severnoj Makedoniji, koju veoma volim. Ova poseta Leskovcu, i prva poseta Vučju, su mi veoma drage. Posebno sam srećan jer smo sa relativno malim iznosom novca uspeli da pomognemo mnogim mladima, koji su budućnost Evrope, Srbije i Severne Makedonije.“

Predstavnici grada Leskovca i Delegacije EU obišli su i reku Vučjanku, kanjon i kupalište, uređene kroz prekograničnu saradnju Leskovca i Krive Palanke kroz projekat “Povezivanje bisera” vredan 236.444,50 evra. Bertolini je bio oduševljen prirodnim lepotama kanjona i Vučjanke. Poseta je uključivala i obilazak hidroelektrane u Vučju, druge najstarije hidroelektrane u Srbiji, koja je sa radom počela 1903. godine.

Nakon Vučja delegacija je pošla put Guberevca, gde je sredstvina EU renovirana škola.

Posle obilaska OŠ Bora Stanković u Guberevcu, čija je energetska sanacija sprovedena sredstvima grada i EU u vrednosti od 172.350 evra, gradonačelnik Leskovca Cvetanović i šef odeljenja Delegacije EU Bertolini obratili su se medijima.

Gradonačelnik Cvetanović istakao je saradnju lokalne samouprave i EU kroz različite programe i fondove, naglasivši da su projekti u infrastrukturi, obrazovanju, kulturi i zaštiti životne sredine izvedeni zahvaljujući toj podršci. Takođe je podsetio na ulaganja EU u Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i ORIO program za izgradnju kanalizacije.

Nikola Bertolini je naglasio da je projekat uređenja školskog objekta ključan za obrazovanje i zaštitu životne sredine, ističući važnost stvaranja boljih uslova za decu radi njihovog boljeg razvoja. Takođe je istakao značaj jedinstva u realizaciji ovakvih projekata i podršku Evropske unije Leskovcu.

Check Also

Malena Una pomaže svojoj mami da što pre ozdravi: Veliki odziv Leskovčana za pomoć Mariji Petronijević i danas

Juče kao i danas u Leskovcu je održana akcija davanja uzoraka krvi za Mariju Petronijević, …