Home / DRUŠTVO / Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo da nije nadležno i da nije izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu
hotel bell

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo da nije nadležno i da nije izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da nije izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu, niti je za to nadležno.

U saopštenju se navodi da je javnost obmanuta plasiranjem netačnih informacija koje su odraz nepoznavanja procedura, kako od strane nadležnih u Gradskoj upravi grada Leskovca, tako i pojedinih članova Gradske skupštine.

U cilju tačnog informisanja javnosti, Ministarstvo ističe da je dalo saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Postrojenja za tretman opasnog ambalažnog otpada u Leskovcu u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu.

Saglasnost na studiju nikako ne predstavlja dozvolu za realizaciju projekta, već je sastavni deo tehničke dokumentacije.

Nosilac projekta je za realizaciju projekta u obavezi da pribavi građevinsku dozvolu ili odobrenje za izvođenje radova kod nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (koje je pre postupka izrade studije izdalo lokacijske uslove za predmetni projekat), kao i dozvolu za tretman otpada kod Ministarstva zaštite životne sredine.

S obzirom na to da se nosilac projekta do sada nije obraćao Ministarstvu zaštite životne sredine sa zahtevom za izdavanje dozvole za tretman otpada, optužbe iznete na račun ovog ministarstva su neosnovane i nemaju utemeljenje u činjenicama.

Budući da je donošenju Rešenja o davanju saglasnosti na studiju prethodio postupak određivanja obima i sadržaja studije, indikativno je da lokalna samouprava nije nagovestila da se protivi realizaciji projekta, pa čak nije ni iskoristila mogućnost podnošenja žalbe na prvostepeno rešenje kojim se određuje obim i sadržaj studije.

Uprava grada Leskovca i JKP „Vodovod Leskovac“ su kao zainteresovani organi izvršili uvid u Studiju o proceni uticaja, prisustvovali javnoj raspravi i dostavili mišljenje, gde se jasno vidi da nisu tražili prekidanje postupka.

Stoga je navodno pokretanje spora protiv Ministarstva zaštite životne sredine od strane lokalnog Pravobranilaštva krajnje neozbiljno i neprimereno.

Ministarstvo podseća na to da nije nadležno za izdavanje dozvole za izgradnju fabrike za preradu otpada, a netačnim tvrdnjama koje se plasiraju u pojedinim medijima šalje se zabrinjavajuća poruka da predstavnici lokalnog parlamenta ne poznaju propise i procedure za realizaciju projekta.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Koliko je Leskovac prihodovao od Roštiljijade?

Ovogodišnji prihod sa turističko privredne manifestacije Roštiljijada iznosi 6 miliona 530 hiljada 304 dinara. Ovo …

Оставите одговор