Početna / DRUŠTVO / „Krompirijada“ – zaštitni znak Pečenjevca i Leskovačke kotline

„Krompirijada“ – zaštitni znak Pečenjevca i Leskovačke kotline

      U Domu kulture Pečenjevce održani su tradicionalni „Dani krompira“. Na manifestaciji, koja je organizovana 12. godinu za redom, svoje proizvode predstavio je veliki broj povrtara iz pečenjevačkog kraja, a vredne domaćice za ovu priliku su pripremile najraznovrsnije specijalitete po staroj recepturi.

 

       „Krompirijadu“ je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je istakao da je cilj ove manifestacije uspostavljanje direktnog kontakta između individualnih proizvođača krompira, kupaca i relevantnih poljoprivrednih institucija. „Isticanjem značaja ove povrtarske kulture, doprinosi se unapređenju poljoprivredne proizvodnje, razvoju sela i negovanju veštine pripremanja tradicionalnih jela od krompira“, rekao je gradonačelnik, dodajući da će grad i ubuduće pružati podršku poljoprivrednicima, kroz poboljšanje infrastrukture i subvencionisanje proizvodnje.

       „Samo u ovoj godini, za subvencije, uređenje atarskih puteva, komasaciju i protivgradnu zaštitu opredelili smo oko 100 miliona dinara“, podsetio je gradonačelnik, dodajući da je takođe važno da i poljoprivrednici sami razmišljaju o uvođenju novina i investiranju u proizvodnju.

     „Samo zajedničkim delovanjem možemo da povećamo prinose i da uticaj vremenskih nepogoda svedemo na minimum“, rekao je Cvetanović.

       Prisutne je, u ime domaćina, pozdravio direktor Doma kulture Pečenjevce, Dejan Marković, koji je govorio o značaju manifestacije za ovaj kraj, inače nadaleko poznat po proizvodnji krompira.

      Na tradicionalnim „Danima krompira“ mogli su se probati najukusniji domaći specijaliteti, među kojima je najviše bilo „krompiruša“, zatim kiselih pita, raznih „banica“ sa sirom, zeljem, lukom, koje su pripremile vredne pečenjevačke domaćice. Pesnik Zoran Jovanović prisutne je nasmejao stihovima na leskovačkom dijalektu, a svojim radovima od krompira predstavili su se i mališani Predškolske grupe iz Pečenjevca. Manifestacija je upotpunjena stručnim predavanjem savetodavaca leskovačke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

      Organizaciju ovogodišnje „Krompirijade“ podržali su Grad Leskovac, Agencija za lokalni ekonomski razvoj, Poljoprivredna stručna služba i Forum žena SNS Leskovac.

A. Jovanović

 

[iframe src=“http://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdnevnikjuga.dnevnilist%2Fvideos%2F565046580357616%2F&show_text=0&width=400″ width=“400″ height=“400″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowTransparency=“true“ allowFullScreen=“true“ ]

Pogledaj takodje

Devet sela u opštini Lebane u ponedeljak bez struje

„Elektrodistribucija Leskovac“, pogon Lebane, obaveštava svoje korisnike sa područja opština Lebane da je u ponedeljak …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *