петак , децембар 14 2018
Početna / EKONOMIJA / Komora i čelnici lokalnih samouprava potpisali sporazume o saradnji

Komora i čelnici lokalnih samouprava potpisali sporazume o saradnji

U Regionalnoj privrednoj komori za lanički i Pčinjski okrug danas su potpisani sporazumi o saradnji ove institucije sa čelnicima lokalnih samouprava.

Usvajanjem Zakona o privrednim komorama uspostavljen je novi mehanizam komunikacije Privredne komore Srbije, kao asocijacije koja zastupa interese privrede, ne samo sa Vladom Republike Srbije, centralnim državnim organom koji odlučujuće utiče na kreiranje pravnog i ekonomskog ambijenta u kome posluju privredni subjekti, već i sa lokalnim samoupravama, u cilju definisanja mera ekonomske politike, davanja mišljenja privrede na predloge odluka organa lokalne samouprave i usklađivanja međusobnih interesa privrednika okruga. Bio je to i neposredan povod za potpisivanje današnjoh sporazuma.

-Jedinstveni komorni sistem Srbije obezbedio je pravo privrednicima da budu konsultovani, a Vladu, državne institucije i lokalne samouprave obavezalo da od privrednika pribave mišljenje o svim propisima, merama, politika i strategijama koje se predlažu, a tiču se privrede. Ključnu ulogu u ovim aktivnostima, ako i u novoj komorskoj organizaciji ima nešto što je novina i šro je od važnosti, a to tzv. parlamenti privrednika, najviši organi regionalnih privrednih komora. Zakonom je kao jedna od obaveza Regionalnih privrednih komora predviđena saradnja sa lokalnim samoupravama u cillju unapređenja poslovnog ambijienta u kojima lokalne samouprave rade i posluju. Potpisivanjem sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji dovešće do intiziviranja saradnje lokalne samouprave sa komorom i sa samim privrednicima. Cilj nam je da zajednički rešavamo probleme privrednika na jugu Srbije, ali i da privlačimo nove investicije i razvijamo Jablanički okrug pre svega kroz jednu dobru i uspešnu međusobnu saradnju – rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović prilikom potpisivanja sporazuma.

Regionalna privredna komora Leskovac spremna je za drugačiju i značajniju ulogu kakvu ima na osnovu novog Zakona.

-Postoje grupe u okviru privredne komore koje su formirane i koje predlažu promene zakona i usklađivanje sa ambijentom u kom privrednici rade. Do sada je sve ovo funkcionisalo na jedan drugi način. Sada je to obaveza i na svaka tri meseca će se davati predlozi za lokalne inicijative, ali i prema republičkim organima. Takođe, dužni smo da privrednicima u roku od 30 dana podnesemo izveštaj šta smo preduzeli i kakvi su rezultati onoga što predlažemo. Lokalne samouprave stvaraju ambijent za ulaganje, od same infrastrukture, lokacija, određivanja taksi, tako da kroz ovaj vid saradnje očekujemo poboljšanje uslova za rad privrede – poručio je direktor Regionačne privredne komore Leskovac Goran Jović.

Pogledaj takodje

Leskovačka Roštiljijada jedna od najboljih manifestacija u Srbiji

Turistička organizacija Srbije je u utorak, 11.12.2018. godine, u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, organizovala svečanu  dodelu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *