Početna / DOGAĐAJI / Koje lokacije za odmor u Srbiji su po meri svakog južnjaka?
hotel bell

Koje lokacije za odmor u Srbiji su po meri svakog južnjaka?

Ako za nekoga važi da zna kako se uživa, onda su to upravo južnjaci. Osim toga, poznato je i da obožavaju da putuju, a iako im je more omiljena destinacija, sve više istražuju i sve lepote sopstvene zemlje, Srbije. Poznati kao veliki gurmani, ali i ljubitelji prirode, južnjaci imaju visoke kriterijume kada biraju destinacije za odmor i uživanje.

S obzirom na sve što južnjaci uzimaju u obzir kada biraju destinacije na kojima će odmarati, definitivno njihovi izbori mogu da se koriste i kao savršena preporuka za svačiji odmor. Pa, gde to mi, južnjaci, najviše volimo da odmaramo u Srbiji i koje lokacije su kao po našoj meri, saznajte u nastavku teksta.

Zlatibor – savršen odmor ispunjen gastro užicima

Kada je u pitanju Zlatibor brvnare su omiljeno mesto južnjaka za lokaciju u kojoj će boraviti. Autentične su, zanimljive, a istovremeno savršeno uklopljene uz planinski ambijent i izuzetno šarmantne. Takođe, pružaju sasvim posebno iskustvo odmora, koje se retko gde drugde može iskusiti na takvom nivou. 

Kada je reč o samoj planini, južnjaci je obožavaju zbog netaknute prirode, potpuno čistog vazduha, savršeno fotogeničnih predela, a naravno – zlatiborskih đakonija. Među omiljenim i najpoznatijim zlatiborskim jelima, pre svega tu je gibanica, savršena “srpska pita sa sirom”. Osim nje: komplet lepinja, proja, pa i pršuta i najfiniji zlatiborski sirevi i kajmak, jela su kojima južnjaci ne odolevaju.

Ne zaboravimo i na jagnjeće pečenje koje je po mnogima najfenomenalnije upravo ovde. Kada se ovim specijalitetima doda i fini zlatiborski ajvar, koji južnjaci najviše vole – postaje jasno zašto je ova srpska planina lokacija po meri svakog južnjaka. 

Novi Sad – potpuni opozit jugu 

Južnjacima je Novi Sad posebno zanimljiv zbog toga što je u svemu potpuno različit od juga Srbije. Jug je brdovit, a Novi Sad, kao glavni grad pokrajine Vojvodine, naravno – ravnica. Južnjaci govore brzo, a Vojvođani polako. Na jugu se uvek žuri, a u Vojvodini se čini kao da je sve podređeno potpunom opuštanju. Jugom dominiraju zemljani valeri, a Novim Sadom žuta i bež boja.

Zato za svakog južnjaka odlazak u Novi Sad predstavlja pravu egzotiku, kao i obrnuto. Osim toga, Novi Sad i te kako ima i šta da ponudi svojim gostima: kulturni događaji, zanimljiva istorija, pa i tamburica koja daje melodiju centru Novog Sada svake večeri, kao i fina, vojvođanska kuhinja na kojoj svako zavidi Novosađanima. Svi ovi kvaliteti brinu se o tome da Novi Sad još dugo ostane omiljen među južnjacima. 

Beograd – prestonica Srbije oduvek omiljena

Naravno da je i prestonica morala da se nađe na spisku omiljenih lokacija južnjaka za odmor. Beograd je pun sadržaja koje južnjaci obožavaju. Za bekrije, tu su kafane, za ljubitelje kulture – tu je mnoštvo muzeja, pozorišta, izložbi i galerija, dok je za južnjake-gastronome ponuda najboljih restorana u Beogradu više nego zadovoljavajuća.

Beograd ima i izvanredno burnu i dugu prošlost, te je omiljen i svim ljubiteljima istorije, kao i arhitekture. Beograd ne može da dosadi, što je još jedan od njegovih velikih aduta. Zbog svega toga se južnjaci često vraćaju u Beograd i prave česte izlete do prestonice.

Prolom banja – mesto za odmor u blizini

Kada je potrebno malo pravog odmora, a radi njega vam se čak ni ne prelazi dug put – tu je Prolom banja, savršena destinacija za oporavak tela i duha, uz najfiniju, svetski poznatu i potpuno jedinstvenu vodu. 

Za svakog južnjaka Prolom banja je prva asocijacija za vikend-odmor, kao i za zamenu za more, ukoliko se te godine ne putuje na tropske destinacije. Veliki bazeni, blagotvorna voda i savršen ambijent, Prolom banju preporučuju kao idealnu oazu za potpuno uživanje svih čula i opuštanje organizma. 

Koja od ovih destinacija je vaša omiljena lokacija za odmor na jugu? Sigurno ćete među ovim, omiljenim mestima vaših sugrađana za odmor, i vi pronaći svoju, ukoliko već niste. Upoznajte najbolje od Srbije i uživajte u svemu što ima da ponudi. Nema sumnje da ćete uživati više nego ikada do sada. 

Ne zaboravite da zabeležite svoje putovanja fotografijama koje će vas podsećati na sve uspomene koje ste stvarali obilazeći Srbiju!

(PROMO)

Pogledaj takodje

U Covid bolnici preminuli pacijenti iz Leskovca, Lebana i Bojnika

U leskovačkoj Covid bolnici potvrđena su još tri smrtna ishoda od posledica infekcije Korona virusom. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *