Početna / DRUŠTVO / Književna nagrada „Stevan Sremac“ dodeljena prvokativnom romanu „INA“

Književna nagrada „Stevan Sremac“ dodeljena prvokativnom romanu „INA“

U Gradskoj kući uručena je tradicionalna književna nagrada “Stevan Sremac”za najbolju proznu knjigu u 2017.godini. Nagradu Кrsti Popovskom za roman „Ina“ u izdavanju „Lagune“ iz Beograda uručila je gradska većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.

Baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, Кrsta Popovski u romanu „Ina“ gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta. Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman „Ina“ ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije, kažu u Niškom kulturnom centru.


U programu je učestvovala i doc. dr Jelena Jovanović, predsednica žirija i trupe „Кnjiževna boemija“ koja se predstavila dramatizacijom pripovetke “Кalča u pozorištu”.Ovo je petnasti put da grad Niš dodeljuje ovu nagradu . Tehnički organizator je Niški kulturni centar ,a pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Pogledaj takodje

U centru grada svečano dočekan zlatni pehar sa Evropskog prvenstva u Parizu

U centru grada, na prostoru kod OTP banke, svečano je otvoren Međunarodni odbojkaški turnir, upriličen …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *