Home / DOGAĐAJI / Gastronomski turizam potraga za jedinstvenim iskustvima konzumiranja hrane i pića
hotel bell

Gastronomski turizam potraga za jedinstvenim iskustvima konzumiranja hrane i pića

Gastronomski ili prehrambeni turizam podrazumeva potragu za jedinstvenim i nezaboravnim iskustvima konzumiranja hrane i pića, bilo blizu ili daleko.

Svaki turista jede oko tri puta dnevno i tako čini proizvodnju hrane jednom od osnovnih ekonomskih pokretača turizma.

Svetska agencija gastronomskog turizma ima sledeću klasifikaciju i definiciju gastronomskog turizma:

„Koristimo termin „prehrambeni turizam’’, ali osim hrane on podrazumeva i konzumaciju pića. Da bismo bili gastronomski putnici ne moramo da putujemo na drugi kraj države ili sveta, već možemo da istražujemo i u okolnim mestima, gradovima ili komšilucima. Ako ne napuštate često svoj komšiluk, zatim odete u drugi deo grada kako biste posetili posebnu radnju ili kako biste tamo jeli, onda ste vi „gastronomski putnik“ u svom sopstvenom dvorištu! Momenat putovanja se podrazumeva jer većina ljudi putuje barem u drugi deo svog grada, ako ne i regiona ili zemlje. Daljina nije toliko bitna kao faktor već činjenica da smo stalno u pokretu. Svi smo na neki način „putnici’’ i „gastronomi’’. Prema tome, svi smo mi na neki način „gastronomski putnici“.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

PAZI, SNIMA SE: Kamere na 50 lokacija duž auto-puteva registruju brzinu, upotrebu pojasa i mobilnog telefona

Foto: Profimedia U Srbiji je na snazi novi sistem kontrole brzine vozila na auto-putevima, koji …

Оставите одговор