Direktor JKP Gorica iz Niša podneo ostavku

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Direktor Javno komunalnog preduzeća Gorica iz Niša podneo je danas ostavku posle skandala izazvanog štrajkom radnika koji rade na održavanju groblja.

 

Ostavku direktora JKP Gorica prenosimo u celini, bez skraćivanja ili komentara:

“Dana 23.05.2013. godine, imenovan sam za vršioca dužnosti direktora JKP „Gorica“ Niš. Odmah po stupanju na dužnost sačinjen je detaljni finansijski izveštaj i presek finansijskog stanja i sa njim upoznati osnivač, nadležna Uprava, DRI, gradsko Veće, budžetska inspekcija, uprava prihoda … Zatečeno je kreditno zaduženje u iznosu od 116. 853.707 dinara, obaveze za poreze i doprinose na zarade radnika u iznosu od 45.617.616 dinara i dugovanja prema poslovnim partnerima i dobavljačima iznosila su 101.415.911 dinara, što je višestruko prevazilazilo iznos potraživanja preduzeća od Grada za izvršene poslove.

Od tog dana pa do danas, menadžment JKP „Gorica“ predložio je niz mera za opravak preduzeća, kao što su promena načina finansiranja i smanjenje zavisnosti preduzeća od Grada, refinansiranje kreditne zaduženosti, dokapitalizacija preduzeća, poveravanje određenih delatnosti drugim javnim preduzećima itd…
Poštovane su sve mere i preporuke o štednji i racionalizaciji radne snage.

 

Sve predložene mere su ili polovično prihvatane od strane Grada, i to sa zakašnjenjem, ili su u celini odbacivane. Kao direktor preduzeća bio sam spreman da prihvatim svako rešenje koje osnivač ponudi a ima za cilj stabilizaciju preduzeća. Napominjem da je funkcija direktora samo jedna u lancu upravljanja javnim preduzećem, a da na rad preduzeća utiču odluke Nadzornog odbora, nadležne uprave, resornog većnika, gradskog Veća, zamenika i Gradonačelnika. Ne postoji odluka ili inicijativa koja je upućena menadžmentu preduzeća od strane nadležnih a da nije sprovedena.

Sve ovo za posledicu imalo je kašnjenje zarada zaposlenima, koji su iskoristili zakonsko pravo da svoje zarade naplate sudskim putem, stvarajući enormne finansijske rashode po osnovu troškova sudskih postupaka i izvršenja. Na taj način račun JKP „Gorica“ bio je blokiran sve vreme a tekuća likvidnost nije postojala.

Sve ovo napominjem jer se u poslednje vreme želi stvoriti slika u javnosti da sam ja kao direktor i menadžment preduzeća, jedini i isključivi krivac za ovakvu situaciju. Veliko zakašnjenje u isplati zarada i drugih prava po osnovu rada, dovelo je do reakcije radnika, koji svoje nezadovoljstvo iskazuju na javnosti poznat način.

Kako sam kao direktor iskoristio sve mehanizme i ovlašćenja koje mi zakon i statut preduzeća dozvoljavaju, a u ovom trenutku ne nailazim na razumevanje i reakciju osnivača, odlučio sam da na mesto direktora JKP“Gorica“ Niš, podnesem ostavku. Ne želim da se stvara atmosfera da je moja pozicija najveći problem u ovom trenutku i da su radnici taoci moje funcije. To ne mogu i neću da prihvatim ni kao profesionalac ni kao čovek.

S poštovanjem,

Igor Jovanić”

Check Also

Počela isplata redovne novčane naknade nezaposlenima za april

Exif_JPEG_420 Danas je počela isplata redovne novčane naknade nezaposlenim licima za april 2024. godine. “Nacionalna …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *