Home / DOGAĐAJI / Dan nauke u Leskovcu: Nikad više posetilaca -prednjače najmlađi
hotel bell

Dan nauke u Leskovcu: Nikad više posetilaca -prednjače najmlađi

Dvorište i prostorije Centra za stručno usavršavanje bili su tesni za sve željne da prisustvuju obeležavanju Dana nauke, koji pruža priliku da se ova disciplina sagleda iz drugačije, zanimljive i najmlađima prijemčive perspektive

Vuk i Vasilije su demonstratori-predavači, a još nisu ni pošli u školu. U maniru odraslih naučnika, krajnje ozbiljno izvode eksperiment sa kompakt diskom i svećom:

– Treba nam jedan tanjirić u koji stavljamo cd. Potom uzimamo svećicu, malu, onu rođendansku, zapalimo je i voskom pričvrstimo na cd. Zatim uperimo lampu u svećicu i na cd-u se vidi duga.

Dvojica sedmogodišnjaka stručno objašnjavaju posetiocima da je Nikola Tesla “veliki čovek zbog koga je nastala struja“, a predavačko znanje i veštine, stekli su na brojnim dečjim naučnim radionicama.

Upravo činjenica da najveći broj demonstratora na današnjem Danu nauke čine polaznici različitih zanimljivih edukativnih druženja, razlikuje ovu manifestaciju od prethodnih:

– Deca počinju naukom da se bave u najranijem dobu, najpre kroz igru, pa smo tako osmislili i današnji dan-da se najmlađima približi nauka na drugačiji, zanimljiviji način. Da im pokažemo da nauka nije rezervisana samo za laboratorije i kabinete, već da je svuda i svakodnevno oko nas. U Leskovcu je osnovan prvi naučni klub u Srbiji i danas moram da se pohvalim da je Centar za promociju nauke u Beogradu, Naučnom klubu Leskovac, šesti put zaredom dodelio priznanje za promociju i popularizaciju nauke, rekla je direktorka Anđela Kostić Minić.

Nacionalni dan nauke, inače se obeležava 10. jula, na rođendan Nikole Tesle, pronalazača koji je osvetlio 20. vek i bez čijih otkrića i izuma ne bismo mogli da zamislimo svoje živote:

– Nauka i obrazovanje su prioriteti, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, gde se sve više sredstava izdvaja za ove oblasti. Ugovorom, koji je gradonačelnik Goran Cvetanović potpisao sa Centrom za promociju nauke, 2015. godine je osnovan Naučni klub, a već 12 meseci u Centru za stručno usavršavanje postoji Mejker spejs, prvi te vrste na jugu Srbije. Mladi ljudi imaju mogućnost da u jednom podsticajnom okruženju razijaju svoje ideje, da nauku približe sebi i sebe nauci. Nikola Tesla je jednom rekao: “Nije mi žao što su krali moje ideje, već što nisu imali svoje“. Zbog toga ovim mladim ljudima i deci želim da imaju što više svojih ideja i budu istrajni u njihovom ostvarivanju, istakla je Većnica, Brankica Stamenković.

Organizaciji Dana nauke u Leskovcu doprinos su dali vrtići “Vil“ i “Agnes“, Tehnološki fakultet, brojne organizacije, profesori i naučni radnici, a posebno treba istaći Udruženje “Teslin toranj u Srbiji“, koji je i danas organizovao tribinu na temu lika i dela velikog naučnika, te priredio izložbu maketa najznačajnijih Teslinih pronalazaka.

Inženjer Radomir Putnik, saradnik Muzeja Nikole Tesle u Beogradu je, otkrivajući manje poznate detalje iz bogatog Teslinog nasleđa, rekao je, između ostalog, da je on patentirao i u 29 zemalja sveta zaštitio 360 izuma, ali ih je, smatra se, bilo bar duplo više. Tesla, međutim, nije imao ni novca, ni vremena da sve pronalaske patentira.

Posetioci su, nakon predavanja, mogli i da vide demonstraciju visokofrekventnog oscilatora, Teslinog kalema, Teslinog obrtnog polja i drugih pronalazaka velikog naučnika.

Check Also

IZAZOV: Kad mogu “stojadin“ do Turske i “fića“ do Halkidikija, što ne bi mogao TRAKTOR do Jadrana

Na put dug 280 kilometara, jedan Hrvat otisnuo se starim traktorom “IMT 558 Delux“, i …

Оставите одговор