Belmuž rado viđen i na leskovačkoj trpezi

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Spoj kuhinja južne i istočne Srbije danas smo mogli da vidimo na manifestaciji održanoj u Leskovcu “Festival leskovačke sprže i gurmanluka”.

Komšije iz Svrljiga su danas za sve Leskovčane pravile Belmuž, jelo od brašna i sira, po kome su Svrljižani i poznati.

Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, od Negotina, preko Svrljiga, do Pirota. Pravi se od mladog ovčjeg i kravljeg sira i projanog brašna. Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Belmuž je najbolje kuvati u kazanu. Sir se topi na laganoj vatri uz mešanje dok se rastopi i počne da se kuva. Zatim se polako dodaje brašno uz stalno mešanje. Kad se izdvoji masnoća po ivici posude, a smesa bude kompaktna belmuž je gotov. Jelo se servira toplo i dosta je kalorično.

Danas se ovo jelo služi i u kafanama i restoranima širom Srbije, a stari kulinarski majstori kažu da najbolje ide uz kiselo mleko.

Check Also

Transformacija Doma vojske u Leskovcu: Potpisan ugovor za buduću gradsku koncertnu dvoranu

Danas je u Ministarstvu kulture potpisan ugovor o realizaciji, upravljanju i finansiranju pojedinačnog projekta Adaptacija …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *