Ako je to zakonski moguće, grad Leskovac je voljan da subvencioniše boravak starih u privatnim domovima

Pored Ustanove za odrasle i starije, u Leskovcu rade još tri Gerontološka centra, ali svake godine, ”ispod crte” ostane veliki broj starih kojima su potrebni zbrinjavanje i palijativna nega. Zbog toga je lokalna samouprava, ako to zakon dozvoljava, voljna da podstakne otvaranje privatnih domova

Ustanova za odrasle i starije u Leskovcu trenutno radi sa 110 posto kapaciteta, ali se lista čekanja ne smanjuje. Osnivanje privatnih domova za stare, donekle je rešilo problem nedovoljnih kapaciteta, međutim, na kratko.

Kako je nedavno izjavila direktorka Gordana Savić, Ustanova je primorana da odbija zehteve za smeštaj osoba koje nisu sa teritorije Jablaničkog okruga, a to je, podseća, bila višegodišnja praksa.

Ideja da se problem prevaziđe motivisanjem preduzetnika za osnivanje privatnih domova je dobra, ali nadležne gradske službe moraju dobiti vreme da predlog razmotre i provere da li ga je moguće sprovesti:

– Sličan problem smo imali sa dečjim vrtićima, a onda smo budžetom predvideli subvencionisanje boravka mališana u privatnim predškolskim ustanovama. U prvoj godini ideja nije zaživela, ali su potom, za kratko vreme formirana četiri, a uskoro treba da počne sa radom još par vrtića. Kod Gerontoloških centara bi se moglo postaviti pitanje šta je sa već postojećim, pa bi odluka o finansijskim podsticajima, recimo, mogla da važi za objekte koji zažive nakon njenog donošenja, rekao je gradonačelnik Cvetanović, ocenjujući ideju vrlo zanimljivom.

Prema njegovim rečima, ako ne bude zakonskih smetnji, odluka bi mogla biti doneta do kraja ove, a da bude primenjiva od naredne godine.

Check Also

REPUBLIČKI TRANSFER: Iz budžeta Srbije uplaćeno 300 miliona iz prethodnih meseci, na računu gradskog budžeta 423 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović saopštio je danas na konferenciji za medije u Donjoj Jajini …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *