Leskovčani pobednici takmičenja ugostiteljskih škola u pripremi i serviranju roštilja

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Na takmičenju učenika srednjih ugostiteljskih škola koje se,koje je 25. Put održano u okviru Roštiljijade, učestvovale su četiri školske ekipe, a sve su pokazale zavidno kulinarsko umeće, što je potvrdjeno i kroz podelu medalja.

 

Pored leskovačke trgovinsko ugostiteljske škole,  za medalje su se takmičile ekipe još  dve ekipe spcijalizovanih ugostiteljskih škola: jedne iz Srbije, tačnije Smedereva i jedne iz  Bugarske, odnosno Ćustendila. Četvrti učesnik bio je tim srednje škole iz Vučja, koji je, iako ga ne čine učenici na školovanju za kuvara, uspešno parirao vršnjacima.

– Ocenjuje se serviranje, način termičke obrade, da li kuvari vode računa o higijeni, da li i kako komuniciraju prilikom rada. Bitan je oblik ćevapa, a pošto je Leskovac, svetska prestonica roštilja, posebno ocenjujemo rad ruku i formiranje oblika pljeskavicama i ćevapima. Kod inovativnog jela, procenjujemo i maštovitost prilikom pripreme, kombinaciju namirnica, kaže predsednik žirija, Dragan Ljubisavljević.

Sve što koriste za dekoraciju, a i to je ocenjivao stručni žiri, učenici su morali da prave na licu mesta, kaže Ljubisavljević, izražavajući žaljenje što, zbog početka školske godine, na takmičenju nije učestvovalo više škola.

One koje danas nisu propustile priliku za nadmetanje i razmenu iskustava, nagrade su, gotovo bratski podelile: U pripremi ćevapa najbolji su bili Nikolaj Vasilev i Viktor Nikolov iz profesionalne Gimnazije za turizam  iz bugarskog Ćustendila. Drugo mesto u ovoj kategoriji pripalo je Lazaru Stankoviću I Filipu Djordjeviću iz Vučjanske srednje škole, a treće smederevskim srednjoškolcima Lazaru Pavloviću i Mirku Kostiću.                                                     Najbolju pljeskavicu pripremili su Vlada Tasić i Nemanja Petrović, iz škole domaćina. Drugoplasirana je već pomenuta ekipa iz Ćustendila, treće takodje pomenuti dvojac iz škole Svetozar Krstić Toza iz Vučja.

U kategoriji inovativno jelo, trijumfovali su smederevci: Lazar Pavlović i Mirko Kostić, ispred Vlade Tasića i Nemanje Petrovića iz leskovačke trgovinsko-ugostiteljske škole i bugarskog tandema Vasilev – Nikolov.

Sveukupni pobednik takmičenja učenika ugostiteljskih škola je trgovinsko-ugostiteljska škola iz Leskovca.

S.S.

Check Also

U utorak bez struje 18 ulica u Leskovcu, Predejane i 8 sela

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnoj godišnjoj reviziji TS 35/10 kV Predejane. Zbog toga …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *