Rekonstrukcija Škole za tekstil i dizajn u 2018. godini

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Prema ranije planiranim ulaganjima Kancelarije za javna ulaganja, Škola za tekstil i dizajn u Leskovcu, trebalo bi ove godine da pretrpi kompletnu rekonstrukciju, sa posebnom pažnjom na unapredjenje energetske efikasnosti.

Projekat se radi, ali proces usporava nedostajuća gradjevinska dokumentacija.

Kamo sreće da je zgrada Škole za tekstil i dizajn jedina izgradjena bez potrebnih dozvola. Gotovo svaki drugi javni objekat iz prošlog veka zidan je ”nelegalno”, pa onima, koji učine napore da obezbede sredstva za adaptaciju tih gradjevina, najveću glavobolju zada ”papirologija”, rekao je gradonačelnik Cvetanović, ponavljajući da lokalna samouprava u Leskovcu, ni jedan ekser neće ”zakucati” bez dozvola.

“Radi se o školi koja obrazuje marljivu i talentovanu decu, buduće umetnike, dizajnere, inžEnjere. Ali i da nije tako, sva deca i zaposleni u prosveti zaslužuju da se školuju i rade u boljim uslovima, od onih koje imaju. Ovo nije samo obrazovna ustanova, ona je izvorište budućih stručnih kadrova za postojeće, ali i fabričke pogone koji će narednih godina nići u Leskovcu. Prva je ušla u sistem dualnog obrazovanja, stekla poverenje donatora i sada se, za ulazak u prave fabričke pogone, u radionicama škole, obučava veliki broj budućih radnika u tekstilnoj industriji.”

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u poseti Školi za tekstil i dizajn

Prema rečima direktorke Mare Karanfilović, izrada projekta teče po planu, ali se sa pravim izazovima tek treba susresti:

Imamo veliki problem sa dozvolama, zato što je škola stara. Jedan deo izgradjen je 3o-ih godina prošlog veka, drugo krilo, 1965. Ni za jedan od objekata tada nisu pribavljene gradjevinska i upotrebna dozvola. Radimo timski, sa Odeljenjem za društvene delatnosti i lokalni razvoj. Parcela na kojoj je podignuta zgrada ima osam vlasnika. Treba sve to razgraničiti, precizno utvrditi kome šta pripada, pa tek onda sve katastarski razdeliti. Ceo proces malo će potrajati, ali se nadam da ćemo na vreme završiti ”papirologiju”, kako bismo iskoristili sredstva koja nam je namenila Kancelarija za javna ulaganja.

Škola za tekstil i dizajn se nalazi na spisku objekata koji će biti rekonstruisani u 2o18. godini, ali će se sa radovima početi tek kada postupak legalizacije bude završen, a gradjevinska i upotrebna dozvola, obezbedjene.

S.Ć.

Check Also

Transformacija Doma vojske u Leskovcu: Potpisan ugovor za buduću gradsku koncertnu dvoranu

Danas je u Ministarstvu kulture potpisan ugovor o realizaciji, upravljanju i finansiranju pojedinačnog projekta Adaptacija …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *