U Privrednoj komori održana sednica Saveta etno hrane

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U organizaciji Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Leskovcu je održana 46. sednici Saveta Sajma etno hrane.

Na ovoj sednici se raspravljalo o pripremama za 14. Sajam etno hrane i pića, koji će biti održan krajem novembra u Beogradu.

Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora Beogradskog sajma, kaže da je Beogradski sajam ponudio jednu verziju sadržaja savetu Sajma etno hrane i pića, ali i da se tu krije uspešna priča o zaštiti geografskog porekla.

„ Leskovac je, možemo reći, srce Srbije kad su u pitanju zaštićeni tradicionalni proizvodi. Tu se uvek misli na leskovački ajvar i ekonomske efekte koje on daje za proizvođače. Mi tu vidimo i jednu uspešnu priču o zaštiti geografskog porekla, o plasmanu, organizaciji proizvodnje…  Dosadašnja iskustva su dobra, ali sigurno ima mogućnosti da se nešto nadogradi i poboljša u promociji naših proizvoda. Činjenica je da nas je Evropa prepoznala i da postoji interesovanje za naše proizvode, na nama je da svojim kvalitetom počnemno da osvajamo razna tržišta. Inače, obično na sajmu bude oko 350-380 učesnika od kojih je bar 30-ak iz Jablaničkog okruga koji su redovno zapaženi i osvajaju dosta nagrada.“

„Iz godine u godinu sajam poprima sve veći značaj i ima sve više izlagača kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Mi želimo da zaštitimo domaću, autohtonu proizvodnju domaćih proizvoda, kako u individualnom, tako i u društvenom sektoru – kazao je Gavrilo Veselinović, predsednik saveta Sajma etno hrane.

Iskustvo Milana Prostrana, ekonomiste koji je bio angažovan u vladi govori da je poljoprivreda i prehrambena industrija jedna od grana privrede koja može značajno da doprinese jačanju države i da je Sajam etno hrane i pića jedna od manifestacija koja može tu da značajno pomogne.

„Sajam je već izrastao u jednu ozbiljnu manifestaciju i poprima sve više međunarodni karakter. Zato je i prvenstveni cilj Sajma etno hrane i piće promocija naših proizvoda. Nama je najveći problem sitno i malo poljoprivredno gazdinstvo, jer je 77,8% poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji veličine od 0,5 do 5 hektara. Mi moramo te male, koji ne mogu brzo da prerastu u srednje ili velike, na neki način okupimo, da se sve to valorizuje.“

Check Also

Još jedna teretana na otvorenom iza Tehnološkog fakulteta

Leskovac je danas dobio još jednu teretanu na otvorenom koja se nalazi iza Tehnološkog fakulteta, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *