CRVENO NEBO- normalna pojava, posebno izražena kada postoji koncentracija saharskog aerosola ili smoga

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Crveno-narandžasto-ljubičasto nebo viđamo iznad Leskovca, u smiraj poslednjih nekoliko dana. Slika je prelepa, ali ljude podstiče na razmišljanje: Šta dovodi do ove pojave?

Ne mogavši da je objasne, ljudi su kroz istoriju, za nju vezivali različite propratne manifestacije ili događaje, pa se oko slike ”crvenog neba” stvarala prava fama. Dok se u nekim delovima sveta veruje da ova pojava najavljuje kišno sutrašnje jutro, u drugim je tumače kao sigurnog vesnika nadolazećeg vetra. Prema pojedinim legendama, crveno nebo najavljuje ratove, sukobe i krv.

Ova pojava, međutim, vrlo je normalna , uopšte nije retka i naučno je lako objašnjiva.

U podne je Sunce najbliže Zemlji, to jest nama koji gledamo, pa tada svetlost Sunca ima kraći put i, naročito kad je vedro, nebo isijava plavom bojom. Međutim, ujutru i u sumrak, nebo je crvenije jer je Sunce najudaljenije od posmatrača, tada svetlost najduže putuje i u njoj se prelama crvena boja.

Svetlosni talas, pri interakciji s česticama u atmosferi, pobuđuje čestice na titranje, a one pri tome reemituju svjetlosne talase u svim smerovima. Kako najveći deo atmosfere predstavljaju vrlo sitni molekuli azota i kiseonika, oni češće rasipaju kraće talasne dužine, koje naše oko vidi kao plavu ili ljubičastu boju

Tamo gde atmosfera sadrži puno čestica prašine i drugih čestica većih od molekula azota i kiseonika, često imamo spektakularne crvenkasto-rozikaste zalaske sunca, posebno u danima sa povećanom koncentracijom saharskog aerosola ili smoga. 

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Opština Vlasotince raspisala konkurs za dodelu jednokratne novčane nagrade najboljim učenicima, studentima i mladim talentima

Opština Vlasotince raspisala je konkurs za dodelu jednokratnih novčanih nagrada najboljim učenicima, studentima i mladim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *