U Caričinom gradu otkriveni ostaci akvadukta i dve brane

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na prostoru arheološkog nalazišta Caričin grad kod Lebana otkrio je decenijama visokim rastinjem skrivena nalazišta – ostatke akvadukta i dve brane, kao i Vile Urbane, Principije i dela bedema Donjeg grada s kulom. Ovi vredni ostaci, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, otkriveni su u prvoj godini realizacije kapitalnog projekta “Konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin grad” – piše eKapija.

Stubovi akvadukta kod brane na Caričinskoj reci su konzervirani pre 20 godina, dok lokalitet Zlata kale nikada nije istraživan niti dokumentovan. Brana u selu Zlata je prošlog meseca raščišćena prvi put posle četiri decenije, tokom kojih je urasla u gustu šumu. Predviđeno je da narednih dana bude snimljena i da republički zavod do kraja godine izradi predlog odluke o pravnoj zaštiti tog, sačuvanog dela brane, preciziraju u Ministarstvu kulture.

Ovo je, kako se ističe, jedna od prvih u nizu aktivnosti u okviru pripreme za upis arheološkog nalazišta Caričin grad na Listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska.

Check Also

Još jedna teretana na otvorenom iza Tehnološkog fakulteta

Leskovac je danas dobio još jednu teretanu na otvorenom koja se nalazi iza Tehnološkog fakulteta, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *