hotel bell

U Caričinom gradu otkriveni ostaci akvadukta i dve brane

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na prostoru arheološkog nalazišta Caričin grad kod Lebana otkrio je decenijama visokim rastinjem skrivena nalazišta – ostatke akvadukta i dve brane, kao i Vile Urbane, Principije i dela bedema Donjeg grada s kulom. Ovi vredni ostaci, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, otkriveni su u prvoj godini realizacije kapitalnog projekta “Konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin grad” – piše eKapija.

Stubovi akvadukta kod brane na Caričinskoj reci su konzervirani pre 20 godina, dok lokalitet Zlata kale nikada nije istraživan niti dokumentovan. Brana u selu Zlata je prošlog meseca raščišćena prvi put posle četiri decenije, tokom kojih je urasla u gustu šumu. Predviđeno je da narednih dana bude snimljena i da republički zavod do kraja godine izradi predlog odluke o pravnoj zaštiti tog, sačuvanog dela brane, preciziraju u Ministarstvu kulture.

Ovo je, kako se ističe, jedna od prvih u nizu aktivnosti u okviru pripreme za upis arheološkog nalazišta Caričin grad na Listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska.

Check Also

Cvetanović najavio ostavku, lokalni izbori u Leskovcu zajedno sa parlamentarnim

Kako je Dnevniku juga potvrđeno, zbog raspisivanja parlamentarnih izbora koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, …

Оставите одговор