HTŠ ”Božidar Đorđević Kukar” postigla odlične rezultate na republičkom takmičenju

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Učenici Hemijsko-tehnološke škole ”Božidar Đorđević Kukar”, na republičkim takmičenjima grafičara i frizera, ostvarili su odlične rezultate. Milan Kocić i Nemanja Stanković, ekipno su  bili drugi, a Nadica Mitić, zauzela je treće mesto.

Milan Kocić i Nemanja Stanković školuju se na smeru tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, a grafičarstvo su učili fakultativno, čime su pojedinačno treće mesto i zajedničko srebro, još značajniji i za Hemijsko-tehnološku školu predstavljaju istorijski uspeh:

–    Hemijsko-tehnološka škola ima svoju grafičku radionicu i nudi učenicima mogućnost da fakultativno slušaju predmete iz grafičarstva. Oni imaju dva časa nedeljno, za razliku od redovnih đaka, koji su imali šest puta više, pa  su Milanov i Nemanjin uspeh time još veći. Sem toga, odgovarali su na pitanja iz četiri stručna predmeta, koja nikada nisu slušali, ali su gradivo savladali zahvaljujući kolegama i sopstvenom trudu i interesovanju.Toliko su u teoriji briljirali,  da su taj deo takmičenja završili kao prvi, da bi, nakon praktičnog, konačno bili drugi, ispričao nam je profesor Ivica Stanković.

Profesor Stanković naglašava i da uprkos svim uslovima za školovanje grafičara, Hemijsko-tehnološka škola već neko vreme, odlukom ministarstva, ne upisuje đake na taj obrazovni profil, izražavajuži uverenje da će se to uskoro promeniti, jer i kod leskovačkih osnovaca postoji interesovanje za ovu profesiju. Milan i Nemanja su pravi primer za to:

–  Na takmičenju u Novom Sadu, u praktičnom delu ispita, trebalo je napraviti kartonsku kutiju za pribeleške, a teoretski je zahtevao odgovor na 4 x 5 pitanja iz  četiri oblasti, ali je, u pripremi trebalo savladati čak 4oo pitanja. Na testu smo od 8o, osvojili 79 bodova, na praktičnom – 7o od 8o. Smer za koji se školujemo fakultativno nam je vrlo zanimljiv i pruža bezbroj mogućnosti za rad posle škole. Ja sam već sada pokrenuo sopstveni posao u oblasti grafičarstva, pa se nadam da ću i u njemu biti uspešan.

Milan i Nemanja će, po završetku srednje škole, dobiti dve diplome, a njihova namera je, kažu da nastave školovanje, a da im stečeno znanje iz grafičarstva obezbedi dodatni posao ili isplativ hobi.

Odličan rezultat na Republičkom takmičenju učenika frizera, postigla je Nadica Mitić, jedina predstavnica Hemijsko-tehnološka škola, koja  ima mnogo taletovanih đaka, ali ne i mogućnosti da za sve obezbedi odlazak na prvenstvo.

–   Nadica se takmičila u šišanju, kreaciji frizure i izradi pundje. Najbolje rezultate pokazala je u drugoj disciplini, što joj je donelo treće mesto. U šišanju je bila 12., u izradi pundje, 8. Ukupni plasman škole je 8. mesto, u konkurenciji 24 obrazovne ustanove i njime smo više nego zadovoljni, jer smo nastupili samo sa jednom takmičarkom. Odlazak na državno školsko prvenstvo zahteva dosta sredstava, priprema takođe, a Nadicin hendikep je bio odustajanje jednog od modela na kojem je vežbala, pa je za pripremu u trećoj disciplini imala samo četiri dana, naglašava profesorka praktične nastave na smeru frizer, Dragana Šelić.

Iako kaže, ima veću tremu nego na takmičenju, Nadica je ukratko sumirala svoje utiske:

–  S obzirom na činjenicu da mi je to bilo prvo takmičenje, imala sam tremu, koja me, na svu sreću, nije sprečila da pokažem to što znam. Iskustvo je ogromno i nije bilo preterano teško. Imali smo po sat vremena za svaku frizuru. Ja sam najuspešnija bila u disciplini kreacija frizure, na kojoj sam pravila talase. Ocenjuju se, pre svega, urednost rada i boje, a žiri je procenio da je moja kreacija bila jedna od najboljih.

Nadica ima nameru da, po završetku škole otvori sopstveni salon, a par meseci ove i narednu školsku godinu koristiće da usvoji još više znanja.

Inače, Hemijsko-tehnološka škola svakog dana očekuje odluku resornog Ministarstva o akreditovanju obrazovnog profila menikir-pedikir, na kome bi se obrazovalo 15 učenika.

S.Ć.

Check Also

Takmičenje u besedništvu: Oda Vladiki Nikolaju Velimiroviću u Domu kulture Vučje

U Domu kulture “Vučje” održaće se 23. maja 2024. godine jedinstveno takmičenje u besedništvu posvećeno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *