Svakog 9. maja svet obeležava Dan pobede nad fašizmom: Leskovac odao počast žrtvama

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U znak sećanja na kapitulaciju Nemačke i pobedu savezničkih snaga nad fašizmom, svet obeležava Dan pobede nad fašizmom, koji se svake godine obeležava 9. maja.

Ovaj dan ima univerzalni značaj, podsećajući na period najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, Drugi svetski rat.

Srpski narod, ovenčan slavom prethodnih ratova i vođen slobodarskim idealima, svrstao se na stranu Saveznika, predvođenih Velikom Britanijom, SSSR-om i SAD-om. U okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji život je bio težak, a okupacioni sistem surov. Posebno su progonjeni pripadnici srpskog, jevrejskog i romskog naroda, kao i učesnici u antifašističkoj borbi. Jugoslavija je prema zvaničnim podacima imala milion i sedamsto hiljada žrtava u Drugom svetskom ratu.

U čast Dana pobede nad fašizmom, delegacije Grada Leskovca, Ministarstva odbrane, SUBNOR-a, Saveza potomaka ratnika i Narodnog muzeja položile su venec na spomenik Boginje šume.

Nakon polaganja venca, Oliver Antanasijević, zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca, izrazio je poštovanje prema stradalim precima i svim žrtvama ratova koji su se vodili na prostoru naše zemlje i okruženja. On je istakao važnost čuvanja sećanja i odavanja pošte herojskoj prošlosti, posebno u trenucima kada postoji pokušaj prekrajanja istorije.

“Naša obaveza da se sećamo je još veća kada znamo da mnogi danas, čak i oni koji su u to vreme propagirali fašizam i učestvovali u njegovom jačanju, pokušavaju da prekroje istoriju i na taj način učine da žrtva i slobodarska prošlost našeg naroda padne u zaborav. Upravo zato, tu smo danas, da odamo počast herojskoj prošlosti i poručimo da naš narod želi put mira i blagostanja i da, kao moderan i perspektivan, uvek bude ravnopravni član društva evropskih naroda”, rekao je Antanasijević.

Check Also

Dom kulture Brestovac organizovao tradicionalni majski šahovski turnir

U organizaciji Doma kulture u Brestovcu je održan tradicionalni majski šahovski turnir. Takmičari iz okolnih …