Stručni seminar za stečajne upravnike u Regionalnoj privrednoj komori Leskovac

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, danas je, u Regionalnoj privrednoj komori organizovala stručni seminar ”Analiza potraživanja banaka i državnih poverilaca”, u cilju edukacije i napretka funkcije stečajnih upravnika.

Siniša Aleksandrić, direktor Centra za nadzor i razvoj profesije, kaže da stečajni upravnici moraju konstantno da se profesionalno obrazuju, kako bi što kvalitetnije mogli da rešavaju velike poteškoće u odnosu preduzeća s jedne, odnosno državnih poverilaca s druge strane.

Ti problemi uglavnom su iz oblasti poreske politike, bankarskih garancija, poput hipoteka i drugih vrsta obezbeđenja, kada je neophodno donositi prave odluke, namirivati obaveze po zakonu, a pritom ne oštetiti stečajnu masu.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je, od početka godine, već održala seminare u Kruševcu i Kragujevcu, sa idejom da se ”izađe” iz Beograda i na licu mesta pruži podršku licima izabranim na ovu izuzetno odgovornu funkciju, naglasio je Aleksandrić.

On pojašnjava da stečajne upravnike, u društvenim i državnim preduzećima imenuje Agencija, a predlaže komisija izabrana od strane Ministarstva privrede. Oni su, ustvari poverenici na terenu, koji zastupaju Agenciju, kao stečajnog upravnika.

U drugom slučaju, privredni sudovi, takođe mogu da imenuju stečajne upravnike, ali u početnoj fazi stečaja i oni se biraju po slučajnom uzorku, odnosno metodom ”klika”.

Zakon daje mogućnost da odbor poverilaca može da izabere stečanoj upravnika, odnosno prdloži smenu onog upravnika, čijim radom nije zadovoljan. I tokom samog postupka je moguće promeniti stečajnog upravnika i tu su procedure vrlo jasne, kaže Aleksandrić i dodaje da zahtevi za smenu moraju biti precizni i potkrepljeni argumentima.

Posao Agencije je da vrši i nadzor rada stečajnih upravnika i reaguje, u slučaju uočavanja povrede zakona ili drugih radnji koje ometaju stečajni postupak.

S. Stojiljković

Check Also

Odgovorna upotreba pametnih telefona

Ubrzan tehnološki napredak postavio je pametne telefone u centar naših života. Ovi mali uređaji postali …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *