hotel bell

Stručni seminar za stečajne upravnike u Regionalnoj privrednoj komori Leskovac

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, danas je, u Regionalnoj privrednoj komori organizovala stručni seminar ”Analiza potraživanja banaka i državnih poverilaca”, u cilju edukacije i napretka funkcije stečajnih upravnika.

Siniša Aleksandrić, direktor Centra za nadzor i razvoj profesije, kaže da stečajni upravnici moraju konstantno da se profesionalno obrazuju, kako bi što kvalitetnije mogli da rešavaju velike poteškoće u odnosu preduzeća s jedne, odnosno državnih poverilaca s druge strane.

Ti problemi uglavnom su iz oblasti poreske politike, bankarskih garancija, poput hipoteka i drugih vrsta obezbeđenja, kada je neophodno donositi prave odluke, namirivati obaveze po zakonu, a pritom ne oštetiti stečajnu masu.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je, od početka godine, već održala seminare u Kruševcu i Kragujevcu, sa idejom da se ”izađe” iz Beograda i na licu mesta pruži podršku licima izabranim na ovu izuzetno odgovornu funkciju, naglasio je Aleksandrić.

On pojašnjava da stečajne upravnike, u društvenim i državnim preduzećima imenuje Agencija, a predlaže komisija izabrana od strane Ministarstva privrede. Oni su, ustvari poverenici na terenu, koji zastupaju Agenciju, kao stečajnog upravnika.

U drugom slučaju, privredni sudovi, takođe mogu da imenuju stečajne upravnike, ali u početnoj fazi stečaja i oni se biraju po slučajnom uzorku, odnosno metodom ”klika”.

Zakon daje mogućnost da odbor poverilaca može da izabere stečanoj upravnika, odnosno prdloži smenu onog upravnika, čijim radom nije zadovoljan. I tokom samog postupka je moguće promeniti stečajnog upravnika i tu su procedure vrlo jasne, kaže Aleksandrić i dodaje da zahtevi za smenu moraju biti precizni i potkrepljeni argumentima.

Posao Agencije je da vrši i nadzor rada stečajnih upravnika i reaguje, u slučaju uočavanja povrede zakona ili drugih radnji koje ometaju stečajni postupak.

S. Stojiljković

Check Also

”Vinarska podrumi” po treći put na tržištu, po 60 posto manjoj početnoj ceni

Predmet prodaje su poljoprivredno zemljište i deo opreme, a početna cena je, u odnosu na …

One comment

  1. Bravo.Ovo su prvi rezultati izbora-naučiti ljude da zatvaraju firme.

Оставите одговор