hotel bell

Završena rekonstrukcija toplovoda u centru grada u dužini od 1.000 metara, do vikenda će ulice i trotoari biti vraćeni u prethodno stanje

Radovi na rekonstrukciji magistralnog toplovoda “Crvena zvezda” izvedeni od Elu centra do zgrade Južnog bloka u dužini od oko 1000 metara su završeni.

Izvedena je zamena starog toplovoda, izgrađenog 70-ih godina, a radovi su deo projekta Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza pet, koju sprovodi Ministarstvo rudarska i energetike u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KFW.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je danas u društvu direktora JKP Toplana Tomice Jovanovića i saradnika obišao jednu od lokacija na kojoj su se izvodili radovi i tim povodom rekao:

„Ukupna vrednost investicije iznosi 115 miliona dinara i njen fekat je višestruki: smanjuju se gubici u sistemu, kvalitetnija isporuka toplotne energije prema krajnjim korisnicima jer je mogućnost curenja svedena na minimum. Zamenom ove deonice, zamenjen je ceo magistralni toplovod na sistemu Crvena zvezda, zato što je deo od same kotlarnice do Elu centra u dužini od 1200 metara, u vreme naše odgovornosti, odnosno urađen je 2015. godine. Druga investicija koja je deo projekta Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza pet, jeste rekonstrukcija kotlarnice Dubočica, koja podrazumeva proširenje gabarita same kotlarnice i ugradnju potpuno novog gasnog kotla. Potpisan je ugovor za ovu investiciju i uskoro se očekuje početak radova, a vrednost same investicije iznosi 125 miliona dinara.“ – rekao je gradonačelnik Leskovca.

Svim sugrađanima je uputio izvinjenje zbog toga što su radovi remetili funkcionisanje i kretanje i zahvalio im se na strpljenju.

„Najvažnije je da su radovi završeni početkom sezone, pritom kalendar grejne sezone od 15. oktobra do 15. aprila je manje bitam zato što je klima izmenjena i prati se temperatura i prema tome formiraju potrebe za grejanjem. Čestitam rukolvodstvu Toplane na još jednom uspešno realizovanom projektu zamene cevi koje smo započeli sa pokojnim direktorom Toplane Nebojšom Krstićem. Ostali su još samo problemi zbog vazdušnih čepova koji se stvaraju i potrebno je da se oni brzo eliminišu.“ – naglasio je Goran Cvetanović.

Direktor Toplane Jovanović je danas kazao da su ugrađene cevi i ventili najnovije generacije koji sadrže sistem za detekciju curenja te da se odmah može locirati deonica na kojoj se curenje nalazi:

„Vrlo je bitno da će se značajno smanjiti gubici u distribuciji toplotne energije što će se na kraju odraziti na smanjenje potrošnje nergenata u samoj kotlarnici. U najvećem delu trase cevi su postavljene u postojeći kanal sem nekih deonica gde smo morali da izmestimo tolovod. Imali smo probleme sa instalacijama na čitavoj deonici, prolaze gasovod i telekomunikacioni i optički kablovi, vodovodna i kanalizaciona mreža zato se svim institucijama zahvaljujem na zajedničkom rešavanju problema i Distribuciji koja je odmah isključivala napon na naš poziv.“

Jovanović se takođe zahvalio građanima na strpljenju i kazao da očekuje da radovi na vraćanju prostora u prvobitno stanje i zatvaranju toplovoda budu završeni do vikenda.

Check Also

Pečenjevce već 19 godina u čast krompira održava Krompirijadu

Manifestacija posvećena krompiru – Krompirijada održana je danas po 19 put u Domu kulture Pečenjevce. …

Оставите одговор