Početna / DOGAĐAJI / Vinogradasrka janija za goste Vinskog bala

Vinogradasrka janija za goste Vinskog bala

U okviru ovogodišnjeg Vlasinskog kotlića Turistička organizacija je u saradnji sa Planinarskim društvom “Morič” organizovala kuvanje vinogradarske janije.

Za spremanje ovog tradicionalnog jela u vlasotinačkom kraju, koje se gotovo po pravilo pripremalo u dane berbe grožđa, bio je zadužen kulinarski znalac Vojislav Kocić. Po njegovim rečima, originalni recept za vinogradarsku janiju pored povrća podrazumeva jagnjetinu. Ovom prilikom on je zbog količine jela koje priprema kombinovao svinjsko meso i jagnjetinu.

Kao i prošle godine pripremljena jela su pored planinara mogli da probaju svi posetioci Vinskog bala koji su tokom boravka u Vlasotincu obišli ovo Pored vinogradarske janije, u Maričkinom su planinari kuvali kupus, gulaš i riblju čorbu. Za pripremanje riblje čorbe bio je zadužen Novica Stanković tako da su i njemu stigle sve pohvale za kulinarsko umeće.

Planinara iz Aleksinca, Sokobanje, Niša, Donjeg Dušnika, Bosilegrada, Surdulice i Leskovca juče izletište na samoj obali Vlasine. Planinari iz regiona tradicionalno Vinski bal prate sa najbolje lokacije u Vlasotincu jer iz Maričkinog imaju pogled na gradsko jezero, binu i ceo plato na kome se organizuju vinske svečanosti.

Po rečima Dragane Zlatković, predsednice „Moriča“, planinari svake godine učestvuju u programu Vinskog bala, preko kolega iz cele Srbije promovišu najveću turističku manifestaciju u Vlasotincu tako da mnogi od planinara redovno posećuju Vlasotince u vreme ove svetkovine.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

Preporuka fabrikama u Vlasotincu da prekinu proizvodnju ili rade na minimumu u narednih 14 dana

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, u vezi sa COVID-om 19, kao i prognoze stručnjaka …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *