Svaki četvrti mladi Srbin radi posao za koji se nije školovao

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

To pokazuje najnovije istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije. Anketiranje je urađeno na 1.117 ispitanika, starosti od 15 do 30 godina. Nisu probirljivi, a više od polovine spremno je da se prekvalifikuje

Petina mladih, koja se školuje ili je završila sa obrazovanjem, smatra da za njihovim obrazovnim profilom ne postoji potreba na tržištu. Većini onih koji rade u struci, bilo je potrebno manje od godinu dana da se zaposle, a petina je na priliku da školsko znanje demonstrira u praksi, čekala tri godine.

Prema rečima Miljane Pešić, generalne sekretarke Krovne organizacije mladih Srbije, oni nisu probirljivi po pitanju posla i čak 90 procenata je spremno da radi bilo šta dok čeka na zaposlenje u struci. Više od polovine bi se prekvalifikovalo, pa ipak, problem neusklađenosti između obrazovnog sistema i tržišta rada i dalje ostaje.

Broj nezaposlenih mladih u Srbiji teško je, kaže ona, utvrditi jer je u pomenutom istraživanju samo četvrtina ispitanika potvrdila da je u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Procene Evrostata govore je u Srbiji, 2020. godine, petina mladih pripadala takozvanoj NEET kategoriji- niti se školuje, niti traži posao, niti je na obuci. Od ukupnog broja zaposlenih, svega trećina ima ugovor o radu na neodređeno vreme, petina radi na crno, svaki četvrti je zaposlen na određeno vreme, a svaki deseti angažovan je preko omladinske zadruge.

Na pitanje koliko su zadovoljni trenutnim poslom, ispitanici su, na skali od 1 do 5, dali prosečnu ocenu 3,6.

Check Also

U Leskovcu održan stručni panel “Tvoje zdravlje je tvoj štit”

U ponedeljak je u hotelu Leskovac održan panel „Tvoje zdravlje je tvoj štit“ sa ciljem …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *