Od aprila počinje registracija električnih vozila: Evo šta treba da znate?

električni tortinet -Pixabey

Laka električna vozila, poput električnih trotineta i bicikala, će od 5. aprila moći da se “registruju”, omogućavajući njihovim vlasnicima da zatraže nalepnicu koja će jasno pokazivati karakteristike vozila. Prema najnovijem pravilniku, samo vozila sa ovom “registracijom” će od 15. juna moći da učestvuju u saobraćaju.

Ovo novo pravilo, objavljeno krajem februara u Pravilniku o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila, predstavlja značajan korak u regulisanju korišćenja ovih vozila u saobraćaju.

Prema navodima prošlonedeljnog Službenog glasnika, svako ko poseduje električne dvotočkaše će morati da podnese zahtev za izdavanje nalepnice. U zahtevu su potrebni lični podaci, podaci o prebivalištu, kao i podaci o samom vozilu, uključujući marku, trajnu nominalnu snagu elektromotora, najveću konstruktivnu brzinu i masu praznog vozila.

Pored toga, uz zahtev je obavezno dostaviti i tehničku dokumentaciju za lako električno vozilo, koja omogućava identifikaciju osnovnih karakteristika vozila. Tu su i fotokopija ili očitana lična karta, popunjena i potpisana izjava na posebnom obrascu, kao i dokaz o uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice.

Ovo novo pravilo ima za cilj da reguliše korišćenje električnih vozila u saobraćaju, omogućavajući veću bezbednost i jasniju identifikaciju ovih vozila na ulicama. Sa početkom registracije električnih vozila, očekuje se bolje vođenje evidencija o njihovom korišćenju i veća kontrola u saobraćaju, što će doprineti povećanju sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Check Also

Sportovi koji se u Srbiji pomno prate

Srbija je zemlja sporta, a svaki sport ima posebno značenje i prati se sa posebnom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *