Lep osmeh kao ključ zdravlja – zašto je važna oralna higijena

Lep i zdrav osmeh je nešto što svi želimo, ali da li ste znali da oralno zdravlje mnogo govori o opštem zdravlju?

Verovali ili ne, problemi u ustima, počev od karijesa do upaljenih desni mogu da utiču na rad ostalih organa i izazovu razne zdravstvene komplikacije.

Zbog toga su oralna higijena i redovni stomatološki pregledi od ključnog značaja ne samo za zdrave zube, već i ukupno zdravlje organizma. Kako da pravilno sprovodite higijenu usta i zuba i na koji način lep osmeh čuva naše zdravlje? Pročitajte.

Oralna higijena – više od lepog osmeha

Redovno i pravilno pranje zuba nije samo garancija lepog osmeha, već i jedini put do zdravih usta. Četkanjem zuba najmanje dvaput dnevno (ujutro i uveče) uklanja se dentalni plak i opasnost od karijesa.

Sa druge strane, nakupljanje naslaga izazvano lošom oralnom higijenom može dovesti do ozbiljnog propadanja zuba ili infekcije desni, što na kraju može prouzrokovati gubitak zuba. Da biste izbegli ovakve probleme, preporuka je da pored redovnog pranja i čišćenja zuba koncem, dva puta godišnje zakažete profesionalno čišćenje zuba u stomatološkoj ordinaciji. Na ovaj način se i sa teško dostupnih zuba mogu ukloniti naslage i zubni kamenac.

Higijena i preventivni pregledi kod zubara mogu pomoći u otkrivanju bilo kakvih oralnih stanja ili zdravstvenih komplikacija koje oni izazivaju. Stomatolog će napraviti dobar individualan plan oralne nege i tako vam osigurati dobro zdravlje usta i zuba, a samim tim i celog organizma.

Kakva je veza između oralnog zdravlja i celokupnog zdravlja?

Kao i u drugim delovima tela i u usnoj duplji se nalaze brojne bakterije, koje su uglavnom bezopasne. Međutim, kako usta ujedno predstavljaju vrata u naš organizam, uvek postoji opasnost da neka od ovih bakterija izazove bolest.

Zahvaljujući imunitetu i dobroj oralnoj zdravstvenoj nezi, poput svakodnevnog pranja zuba i čišćenja koncem, moguće je držati bakterije pod kontrolom. Prema tome, primarni cilj higijene usta jeste da spreči nakupljanje plaka koji je uzrok propadanje zuba ili raznih infekcija desni. Ipak, ako odgovarajuća oralna higijena izostane, pored karijesa i drugih upalnih procesa u ustima, može doći do ozbiljnih bolesti zdravstvenih komplikacija.

Kardiovaskularne bolesti

Hronična upala desni ili parodontopatija povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Iako veza nije u potpunosti shvaćena, neka istraživanja sugerišu da su bolesti srca, začepljene arterije, infektivni endokarditis i moždani udar možda povezani sa upalom i infekcijama koje mogu izazvati oralne bakterije.

Respiratorne infekcije i komplikacije u trudnoći

Bakterijska upala pluća, komplikacije u trudnoći, pa čak i kancer i sepsa samo su neke od mogućih posledica loše oralne higijene. Tako je parodontitis povezan sa prevremenim porođajem i malom težinom bebe na rođenju. Određene bakterije u ustima mogu se uvući u pluća, te izazvati upalu pluća i druge respiratorne bolesti.

Dijabetes, osteoporoza i HIV

Neke sistemske bolesti, kao što su dijabetes ili HIV, mogu oslabiti imunitet, što otežava zdravstvene probleme usne šupljine. Stomatološka praksa potvrđuje da su bolesti desni češće i teže kod ljudi koji imaju dijabetes. Sa druge strane, osobe koje imaju bolesti desni teže kontrolišu nivo šećera u krvi. Prema tome, redovna parodontalna nega može poboljšati kontrolu dijabetesa.

Osteoporoza se takođe povezuje sa gubitkom kostiju parodonta i gubitkom zuba. Pojedini lekovi koji se koriste za lečenje osteoporoze nose mali rizik od oštećenja kostiju vilice.

Pogoršanje oralnog zdravlja primećuje se i kod osoba koje pate od Alchajmerove bolesti, ali i kod raznih poremećaja u ishrani kao što su bulimija i anoreksija.

Lekovi i oralno zdravlje

Važno je znati da određeni lekovi poput diuretika, analgetika i antidepresiva mogu da smanje lučenje pljuvačke. Kako pljuvačka igra veliku ulogu u oralnom zdravlju – ispira hranu i neutrališe kiseline koje bakterije proizvode u ustima – njen smanjen protok znači slabiju zaštitu od mikroba i bolesti.

Nekoliko saveta za održavanje dobre oralne higijene

Da biste zaštitili svoje zdravlje, svakodnevno vežbajte dobru oralnu higijenu. Operite zube najmanje dva puta dnevno četkom sa mekanim vlaknima. Koristite pastu obogaćenu fluorom. Četkicu za zube zamenite na svaka tri meseca, a ukoliko se vlakna istroše i pre.

Pored četkanja, obavezno čistite zube i interdentalni prostor zubnim koncem. Razmislite o upotrebi antibakterijske vodice za ispiranje usta. Ove tečnosti imaju formulu koja smanjuje količinu kiseline u ustima, čisti područja koja se teško četkaju i ponovo mineralizuje zube.

Redovno posećujte zubara, uz stručnu stomatološku pomoć i savete lakše ćete sačuvati oralno zdravlje. Stomatolog vam može pokazati kako da pravilno perete zube. Važno je da četkicu pomerate nežnim kružnim pokretima, bez žurbe i jakog pritiska, kako biste uklonili sve naslage. Plak se takođe može nakupljati i na jeziku, što dovodi do neprijatnog zadaha iz usta, ali i do drugih oralnih problema. Zbog toga ne zaboravite svaki put kada operete zube iščetkate i jezik.

Zdrava ishrana sa malo šećera je takođe jedan od sigurnih načina da vaši zubi budu zdravi. Izbegavajte grickalice, konzumiranje gaziranih pića, alkohola i duvana. Šećer se pretvara u kiselinu u ustima koja nagriza gleđ zuba i uzrokuje karijes. Kiselo voće, čajevi i kafa takođe mogu istrošiti zubnu gleđ. Umesto toga grickajte sveže voće i povrće i što više žvaćite hranu.

Pijte više vode. Voda je najbolji napitak za naše celokupno zdravlje, uključujući i zdravlje usta. Neka vam opšte pravilo bude čaša vode nakon obroka. Na ovaj način možete isprati hranu i naslage sa zuba i sačuvati ih do sledećeg četkanja.

Ukoliko patite od bruksizma i škrgućete noću zubima, obavezno koristite štitnik. Isto važi i za sve osobe koje se bave kontaktnim sportovima. Oralna higijena je od vitalnog značaja za celokupno zdravlje i dobrobit pojedinca. Sačuvajte svoj osmeh i zdravlje tako što ćete na pravilan način brinuti o svojim ustima i zubima.

/PROMO/

Check Also

SLIŠANE – Selo sa bogatom istorijom i prirodnim lepotama

Slišane, malo selo u Srbiji, smešteno u opštini Lebane u Jablaničkom okrugu, predstavlja pravu riznicu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *