hotel bell

ISTRAŽIVANJE: Najčešće bolesti krvni pritisak, bol u leđima i vratu, holesterol, angina pektoris, alergije i šećerna bolest

Pandemijska 2020. godina, sigurno će tek biti predmet brojnih naučnih  i statističkih istraživanja, jer sve što nam se dešavalo, a tiče se zdravlja i životnih navika, iskače iz utvrdjenih šablona i rubrika.

Dotle će nam relevantni biti rezultati istraživanja zdravlja stanovništva Srbije u 2019., koje je Republički zavod za statistiku nedavno objavio.

U istraživanju, koje je RZS sproveo u saradnji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje ’’Milan Jovanović Batut’’, učestvovalo je 14.653-oje ispitanika, starijih od 15 godina, u 5.114 domaćinstava. Dve trećine žitelja Srbije smatralo je da je dobrog zdravlja, dok je svaki deseti ocenio svoje zdravlje kao loše. Muškarci su imali pozitivniju sliku o svom zdravlju od žena.

Pet najučestalijih bolesti ili stanja, prema izjavama odraslih ispitanika su : visok krvni pritisak, bol u donjem delu ledja, bol u vratnom delu kičme, povišen holesterol, koronarna bolest ili angina pektoris.Slede šećerna bolest i alergije.

Zbog zdravstvenih problema sa posla je odsustvovalo svako šesto lice, a prosečno bolovanje trajalo je 37 dana.Znatno češće su sa posla odsustvovale žene i to iz Beograda.

Izabranog lekara u državnoj ustanovi ima 90,6 , a u privatnoj praksi 5,6 odsto ispitanika.Zabrinjava podatak da svaki osmi žitelj Južne i istočne Srbije nema izabranog lekara.

Nešto manje od dve trećine stanovništva Srbije posetilo je lekara opšte prakse, a više od 40 procenata se, zbog zdravstvenih problema, moralo da obrati specijalistima.

Iz istraživanja izdvajamo još par rezultata: Jedva trećina stanovnika ima izabranog stomatologa, ali 86,2 posto njih koristilo je usluge privatnog zubara.

U 2019. godini Srbija je imala nešto više od 3o posto pušača, a više od polovine stanovnika, na osnovu parametara, svrstano je u grupu prekomerno uhranjenih. 

S.Ć.

Check Also

Druga nagrada za TOL na Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma

Nakon uspešnog predstavljanja na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, Turistička organizacija grada Leskovca učestvovala …