hotel bell

Nacionalni žig „Čuvarkuća“ za proizvode motela Predejane i mlekare Gložane

Oznaku ’’Čuvarkuća’’, zaključno sa 31. decembrom, dobilo je 450 proizvoda.

Standardizovani žig poneli su i mlečne preradjevine  Mlekare ’’Gložane’’, odnosno jedan specijalitet preduzeća ’’Pobeda’’ iz Predejana.

Poreklo proizvoda, kvalitet, marketing i standardi sa ekološkim parametrima, četiri su osnovna kriterijuma koji proizvod kvalifikuju za dobijanje žiga ’’Čuvarkuća’’. 

Savet privredne komore na listu je do sada stavio 450 proizvoda, a sve parametre zadovoljilo je i 16 mlečnih preradjevina Mlekare’’ Gložane’’. To su ’’Fesir’’, Fermentisana pavlaka sa jogurtnom kulturom sa 20, odnosno 12 posto masti, kiselo mleko, kačkavalj ’’krstaš’’, jogurt i biojogurt, različite težine i litraže.

Nacionalni žig odskora nosi i jedan specijalitet Preduzeća ’’Pobeda’’ iz Predejana i to ’’Ljuta papričica u ulju’’, ali se čini da je to tek početak, jer se očekuje da i brojni drugi proizvodi sa juga Srbije, zasluže oznaku ’’Čuvarkuća’’.

Ona se dodeljuje na tri godine, proizvodima koji u sastavu imaju 8o procenata domaćih resursa, sa mogućnošću resertifikacije.

Odluku o dodeli žiga donosi Savet Privredne komore Srbije u kome su stručnjaci iz oblasti tehnologije, marketinga, kreativne industrije, zaštite potrošača i ekologije.

S. Ć.

Check Also

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo Godišnji plan akcija: Radan, Suva Planina, Alpi, Vardenik, Babička gora, Prokletije, Triglav, Kukavica, Šar planina …

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo je na svojoj fejsbuk stranici Godišnji plan akcija za 2023. godinu …

Оставите одговор