hotel bell

Obeležena nedelja zdravlja usta i zuba kao i Svetski dan bez duvanskog dima

Ciljevi obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba su da ukažu na značaj oralnog zdravlja i mogućnost primene adekvatnih mera, uticaj na poboljšanje zdravlja usta i zuba dece, doprineti povećanju broja ljudi sa očuvanim oralnim zdravljem i molbilisati sve sektore društva na zajedničke akcije  za unapređenje oralnog zdravlja stanovništva.
Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvana je „Duvan – pretnja razvoju“. Kampanja treba da dokaže pretnju koju duvanska industrija predstavlja i predloži mere koja treba preduzeti. Inače, glavni ciljevi kampanje su: isticanje povezanosti između upotrebe duvanskih proizvoda, podrška državama da kontrolu duvana uključe u svoje nacionalne odgovore i ohrabrivanje šireg učešća javnosti i njenih partnera u nacionalnim, regionalnim i globalnim naporima primenjujući stretegije i planove razvoja.
„Poseban akcenat daje se na unapređenje ekologije i zaštitu životne sredine. Preko 4,3 miliona hektara je zasađeno pod duvanom, a njegovom proizvodnjom potroši se dosta drva tako da je 2 do 4% ogoljenog zemljište na tom prostoru“, rekla je primarijus doktor Vanja Ilić – načelnica Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje u Leskovcu.
Na konkursu „Osmehni se zdravo“ pristiglo je 88 likovnih radova i 10 literarnih iz pet predškolskih ustanova, devet osnovnih škola i iz pet Opština Jablaničkog okruga. Dodeljeno je 15 nagrada u kategoriji likovnih i literarnih radova po uzrastu.

Prva nagrada u konkurenciji predškolskog uzrasta za likovni konkurs pripala je Loli Krstić iz Osnovne škole „Vasa Pelagić“, od prvog do četvrtog razreda – Vanji Miljković Osnovna škola „Đura Jakšić“ iz Svirca, dok je prvo mesto od petog do osmog razreda pripalo Mariji Stamenković iz Osnovne škole „Radovan Kovačević Maksim“ iz Lebana i na literarnom konkursu prvu nagradu osvojio je Aleksandar Kostić iz osnovne škole „8.oktobar“ iz Vlasotinca.

„Odrasli puše i mene guše“ – naziv je likovnih radova za koje je prvo mesto pripalo u konkurenciji Predškolskog uzrasta – Loli Krstić iz OŠ „Vasa Pelagić, od prvog do četvrtog razreda – najbolji rad je bio rad Mihajla Đokića iz OŠ „Đura Jakšić“ iz Svirca i od petog do osmog razreda prvo mesto osvojio je Vojkan Pejković učenik petog razreda OŠ „Gornja Jablanica“ iz Medveđe.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

 

Check Also

Isplaćena jednokratna pomoć porodiljama

Danas je iz gradskog budžeta na ime jednokratne pomoći porodiljama isplaćen iznos od 980.000 dinara. …

Оставите одговор