Kolumna Ejpril O’Nil: Braća po babine linije (pogled na političku scenu Niša)

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Nedavno je u Nišu počela da se prikazuje nova domaća komedija – Braća po babine linije.

Nekako u isto doba osnovana je i koalicija Niš, moj grad. Mnogi građani Niša ne znaju ko ih više zabavlja i nasmejava film ili koalicija.

Najbitnija zajedničkih stvari i za film i za koaliciju i je mesto gde se rodila ideja – a to je Trstenik. Ono što nema u filmu ali ima u koaliciji je Rusinska stranka. Čak 4 Rusina koliko ih živi u Nišu ima 12 kandidata na listi ove humorističke koalicije. 

Još je sličnosti izmežu filma i koalicije. Dok u filmu braća po babine linije, Radašin i Milašin ne govore, u koaliciji niko izgleda ne govori ni sa kim. Tako koalicija ne može da se dogovori ni oko elementarne stvari ko je kandidat koalicije za gradonačelnika. Na jednoj press- konferenciji saznajemo da je to Domazet, a odmah zatim da je to Milisavljević, dok sve vreme iz pozadine vreba svoju priliku Bane Jovanović – na listi u ime Rusina.

I u filmu i u koaliciji vidimo već godinama poznata lica. Samo dok zanimanje glumaca i jeste da zabavljaju ljude – za političare to nismo sigurni da im je posao. A koalicija svojim svakodnevnim izjavama zabavlja građane želeći ponovo da troši pare. Kao kada su u periodu od 2008 do 2012 za 4 godine uspeli da potroše čak 5 gradskih budžeta. I ovo je možda za njih bilo smešno, dok je za građane Niša moglo da završi skoro tragično – bankrotom grada. A znamo šta bi to značilo – nema obdaništa, nema škola, nema gradskog prevoza, nema grejanja… Previše je toga nema što su mogli da izazovu zbog neodgovornog ponašanja ali ne na filmu već u pravom životu.

Kako saznajemo i film i koalicija će biti u Nišu do 24. Aprila ove godine. Posle toga film se verovatno seli na televiziju kao serija dok će se koalicija zbog slabih rezultata preseliti gde im je i mesto – u istoriju.

Ejpril O’Nil

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *