Učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole osvojili 9 medalja u Knjaževcu i Herceg Novom

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Učenici leskovačke Trgovinsko ugostiteljske škole sveukupni su pobednici takmičenja u pripremi jela sa roštilja.

 

Iz Knjaževca su se sve četiri ekipe kuvara vratile sa zlatnim medaljama. Njihovi školski drugari u isto vreme su se takmičili u Herceg Novom i na 6. GATUS-u, osvojili 3 zlata i dva srebra.

Takmičenje u pripremi jela sa roštilja, organizovalo je Niško udruženje turističkih i ugostiteljskih poslenika, pa se u Knjaževcu našao veliki broj budućih kuvara i roštilj majstora. Nakon degustacije, žiri je svim ekipama Trgovinsko ugostiteljske škole Leskovac, koje su nastupile u juniorskoj konkurenciji i prvi put na velikom medjunarodnom takmičenju, dodelio zlato, što je ovoj ustanovi obezbedilo i titulu sveukupnog pobednika.

– Kako smo na ovom takmičenju učestvovali prvi put, ostvarili smo sjajan rezultat. Dokazali smo, kao takmičari koji dolaze iz grada roštilja da smo u pripremi specijaliteta od roštilj mesa, nenadmašni. Naša jela su bila autentična, pripremljena na tradicionalan način i medjunarodni žiri je to umeo da proceni i oceni, ističe s ponosom profesor Slaviša Milošević.

Veljku Diniću ovo je bilo prvo takmičenje, a stečena iskustva, koristiće mu, kaže za ceo život. Na 10. Medjunarodnom gastro festivalu i takmičenju u pripremi jela sa roštilja na tradicionalan i moderan način u Knjaževcu ,  učestvovao je veliki broj ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Azerbejdžana.

– Mnogo sam naučio o kretanju po kuhinji za vreme takmičenja, o snalaženju u boksu, o brzini, snalažljivosti. Upoznao sam mnogo ljudi, mojih vršnjaka i starijih i gledajući njihov rad, uporedjivao sa onim što znam, pamtio detalje i sitnice, koje od prosečnog, umeju da naprave jelo za nagrade.

A pre samo nekoliko dana, učenici leskovačke trgovinsko-ugostiteljske škole učestvovali su na još jednom značajnom takmičenju. Šesti međunarodni susret učenika ugostiteljsko turističke struke jugoistočne Evrope, GATUS 2017, čiji je domaćin bila hercegnovska Srednja mješovita škola Ivan Goran Kovačić,  okupio je 13 ustanova koje se bave školovanjem budućih kuvara, konobara i turističkih tehnilara, sa  preko 100 učenika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

– Osvojili smo pet medalja, dva zlata i tri srebra.  Za nas je to izvanredan rezultat, a i obezbedio nam je vicešampionsku titulu. Ako uzmete u obzir da su se takmičile škole iz velikih turističkih centara poput Opatije ili naše Vrnjačke Banje i bile slabije plasirane od nas, jasno je koliko smo briljirali na ovom takmičenju,  sa zadovoljstvom govori profesor Slavoljub Marković i dodaje da su utisci vrlo pozitivni, da je domaćin odradio odličan posao, a mnogo učesnika značilo je i mnogo druženja i razmenu iskustava.

Učesnici su se takmičiti u pet disciplina: postavljanje svečanog stola za poslovni ručak za četiri osobe, pripremanje nacionalnog jela po izboru, priprema barskih pića – koktela,  priprema restoranskog deserta i osmišljavanje i prezentovanje trodnevnog “Special Interest aranžmana u vašem mestu” za grupu ljudi. Naši mladi sugradjani, Anica Lazarević, Marija Cvetanović, Strahinja Stevčić, Saša Djokić i Nikola Djordjević su blistali, a evo i kakve su utiske poneli iz Herceg Novog:

Anica Lazarević: Naš zadatak je bio postavljanje stola za četiri osobe i osvojili smo zlato. Jako smo se trudili i pobedili. Druženje je bilo sjajno, iskustvo odlično.

Marija Cvetanović: Osvojili smo zlato za prezentaciju aranžmana todnevnog boravka u Leskovcu. Osvojili smo zlato, a ja mislim da je presudilo nekoliko elemenata. Dobili smo komentare da izgkedamo profesionalno, a da su sama prezentacija i način na koji smo je izneli na vrlo profesionalnom nivou.

Strahinja Stevčić: Pripalo nam je srebro za pripremu juneći ramstek na tradicionalan način. To je veliki uspeh za mene i drugog člana tima, ali i za školu. Takmičenje je bilo sjajno.

Sanja DjokićPripremala sam ”Trostruki užitak”. Bila sam druga i skoro sam u potpuniosti zadovoljna. Kolač smo izmislili sami. Liči na čiz-kejk, a dodali smo i slatku pavlaku, čokoladu i mentu. Definitivno želim da se bavim poslastičarstvom.

Nikola DjordjevićPraio sam koktel ”Caldonia sun rise” i osvojio zlato.Njegova specifičnost je u tome što se satoji iz dve boje, a trebalo je naći način da se one ne pomešaju, što je meni uspelo. Jako sam zadovoljan.

Ako niste ranije pratili rezultate sa takmičenja učenika Trgovinsko-ugostiteljske škole, možda će vas njihovi uspesi začuditi, ali je ova obrazovna ustanova, u kojoj se odlično radi, već odškolovala na desetine kuvara, konobara, poslastičara i turističkih tehničara, sada zaposlenih u nekima od najprestižnijih srpskih i evropskih restorana i hotela.

S.Ć.

Check Also

Leskovčani dobili novu teretanu na otvorenom

Leskovac je danas dobio još jednu novu teretanu na otvorenom, smeštenu u parku u ulici …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *