Home / DRUŠTVO / Popis stanovništva zakazan za oktobar: Evo po čemu će se razlikovati od prethodnih
hotel bell

Popis stanovništva zakazan za oktobar: Evo po čemu će se razlikovati od prethodnih

Oko 15.000 popisivača na teren će krenuti 1. oktobra, a ovaj, dva puta odlagan popis stanovništva, stanova i domaćinstava, trajaće 30 dana

Najvažnija promena je da će se, umesto sa papirnim upitnikom kao do sada, popisivači na vašim vratima, pojaviti sa laptopovima i posebnom aplikacijom, urađenom za te namene, u kojoj je elektronski upitnik.

Osim što će se popisivači kraće zadržavati u domaćinstvima, elektronski uneti podaci su znatno bezbedniji i biće i znatno brže obrađeni. Za ovaj posao je RZS-u, sa papirnim upitnicima bila potrebna skoro jedna godina, a sada se preliminarni rezultati očekuju do kraja novembra, a prvi zvanični već narednog aprila.

Jedna od novina je da će u ovom popisu biti postavljeno pitanje građanima vezano za invaliditet, jer u državi ne postoji registar osoba sa invaliditetom. Građani koji su radili u inostranstvu, biće pitani kada su otišli iz zemlje, odnosno kada su se vratili, a cilj je da se sazna u koje države stanovnici Srbije najčešće migriraju i koliko su tamo vremena proveli.

Osim žena, koje će biti pitane koliko su dece rodile, popisivači će istraživati i muški fertilitet, tako da će pitanje koliko imaju biološke dece, biti postavljano i muškarcima.

Za decu mlađu od 15 godina odgovore daju njihovi roditelji, usvojitelji ili staratelji. Od dokumenata je potrebno samo znati JMBG. Podaci su zaštićeni i zagarantovana je njihova tajnost. Iz Republičkog zavoda za statistku kažu da je važno da se građani odazovu na popis, da nema razloga da podstanari strahuju i da se desi da ne otvore vrata popisivačima. Podsećaju da je njima važno gde osoba živi, a ne gde je prijavljena. Shodno tome ne treba da brinu ni vlasnici stanova ni podstanari koji žive u njima. Podaci popisa služe samo i isključivo u statističke svrhe.

Na popisu stanovništva ove godine radiće 15.000 popisivača, ali i oko 2.500 do 2.600 instruktora. Javni poziv za instruktore biće objavljen 20. juna, a poziv za popisivače mesec dana kasnije, oko 20. jula. Svi će morati da prođu obuku, a zatim će se obaviti selekcija kandidata. Biće potrebno osnovno znanje rada na računaru. Obuka će trajati pet dana i za instruktore i za popisivače, a nakon toga će biti selektovan potreban broj.

Popisivači i instruktori moraju imati završenu srednju školu i biće angažovani na mesec dana. Prema najavama trebalo bi da dobiju naknadu u visini prosečne plate u Srbiji.

Check Also

Leskovac bogatiji za tri devojčice i četiri dečaka

Lepe vesti stižu iz porodilišta Opšte bolnice Leskovac. U danu za nama Leskovac je postao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.