Home / DRUŠTVO / Leskovačka biblioteka, domaćin 15. Biblioneta: Specijalni gost Mirjana Bobić Mojsilović
hotel bell

Leskovačka biblioteka, domaćin 15. Biblioneta: Specijalni gost Mirjana Bobić Mojsilović

Biblionet je tradicionalni godišnji skup srpskih bibliotekara, a ove godine je posvećen izazovima i mogućnostima organizacije rada tokom pandemije. Nagrade su otišle u ruke Selimiru Raduloviću i Sonji Šuković

Fokus leskovačke biblioteke je na savremenom bibliotekarstvu, što je bilo na primeru demonstrirano tokom karantina, kada je kontakt sa korisnicima bio ograničen, a organizacija javnih događaja u prostoru nemoguća, rekla je, u osvrtu direktorka, Vesna Ilić:

– Tada smo razvili uslugu elektronske pozajmice na svim odeljenjaima, a potpuno se prilagodivši novonastaloj situaciji, dostavljali knjige najstarijim sugrađanima, radili u vreme kad je njima bilo dozvoljeno kretanje, pripremali on line bajke i priče za decu. Prošle godine smo instalirali eČitaonicu sa 8 računara, istovremeno radeći na digitalizaciji stare i retke građe, pripremi i objavljivanju audio knjiga i realizujući Program podrške piscima za digitalno izdavaštvo.

Književnik Vladimir Pištalo, trenutno na funkciji vršioca dužnosti direkroa Narodne biblioteke Srbije i predsednika Upravnog odbora Zajednice matičnih biblioteka Srbije, izrazio je zadovoljstvo što se ovaj stručni skup održava u Leskovcu, u koji i sam rado dolazi, ali ne samo zbog odličnog roštilja, već, pre svega, zbog divnih ljudi:

– Bilioteka je, slobodno se može reći, centar svakog grada. To su riznice sećanja i jedan od načina da život potpuno ne nestane jeste da se zadrži u bibliotekama. One čoveku pomažu da misli, istraživačima da nađu činjenice, mladim ljudima da pronađu sebe.

Za doprinos razvoju grada, Narodna biblioteka “Radoje Domanović“ je u godini jubileja, 2019. dobila i okrobarsku nagradu grada Leskovca, a kvalitetom i dobrim radom, izborila se za značajno mesto u bibliotečkoj zajednici Srbije, podsetio je gradonačelnik Cvetanović:

– Zato će grad nastaviti da podržava rad ove ustanove, prateći je u važnoj misiji svetionika kulture i znanja. Drago mi je što je biblioteka domaćin ovako važnog skupa i nadam se da će, uprkos ne baš optimalnim uslovima, vaš rad bili uspešan, rekao je on, podsetivši na činjenicu da je gradLeskovac pobratim sa opštinom Vračar, na čijoj se teritoriji pored Hrama Svetog Save, nalazi i Narodna biblioteka Srbije.

Nagrade “Đura Daničić“ za doprinos razvoju bibliotekarstva i kulture u celini u 2020. godini, otišle su u ruke Selimiru Raduloviću, upravniku Matice srpske i Sonji Šuković, direktorki Narodne biblioteke u Nišu.

Specijalni gost današnjeg skupa bila je novinarka i književnica Mirjana Bobić Mojsilović, a u umetničkom delu otvaranja “Biblioneta“, učestvovali su Vokalni sastav “Libero“ i Dečji hor “Zvezdice“, koji je otpevao himnu leskovačke Biblioteke.

Check Also

Večeras u Leskovcu počinju susreti “Joakim Vujić“

Festival koji nosi ime pionira srpskog pozorišta, Joakima Vujića, održava se po 57. put, a …

One comment

  1. Poštovani,
    Mirjana Bobić Mojsilović nije bila gošća Stručnog bibliotečkog skupa Biblionet, koji je održan prethodne nedelje u Leskovcu.
    Gospođa Bobić – Mojsilović je na otvaranju skupa bila prisutna nekih desetak minuta, verovatno zahvaljujući svom ličnom interesovanju. U kom svojstvu je bila prisutna u Leskovcu, ne znam, ali ovim povodom svakako ne.
    Srdačan pozdrav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *