Home / DRUŠTVO / „Nebeske heroine“ sinoć pred leskovačkom publikom
hotel bell

„Nebeske heroine“ sinoć pred leskovačkom publikom

U Leskovačkom kulturnom centru organizovana je promocija knjige „Nebeske heroine –od mita do kosmosa“ Radmile Tonković, avijatičara, pedagoga i prve žene vazduhoplovnog novinara i urednika, čija biografija je ušla u ediciju „66 znamenitih Srba“.

Reč je o savremenoj enciklopediji svetskog vazduhoplovstva koja sadrži 2000 ilustrovanih biografija i 1700 autentičnih fotografija.

Ova knjiga u fokus stavlja žene koje su se dokazale u profesiji pilota koja se tipično vezuje za mušku populaciju. Ono što je posebno interesantno je činjenica da se u jednom delu enciklopedije pominje i Svetlana Mitrović, naša sugrađanka koja se tokom 1980-ih školovala na Vazduhoplovnoj akademiji u Zadru sa velikim uspehom. Njena porodica je utemeljila vazduhoplovni sport u Leskovcu, i osnovala Aero klub „Saša Mitrović“.

Gospođa Tonković je govorila o procesu sakupljanja građe za ovu enciklopediju, te brojnim ženama koje su uprkos predrasudama i izazovima ostvarile svoje snove i ravnopravno sa muškarcima se školovale i pripremale za posao avijatičara. Ona se zahvalila gradonačelniku Leskovca dr sci. med. Goranu Cvetanoviću koji je sa saradnicima prisustvovao promociji, na svemu što čini za grad Leskovac i oblast kulture.

Check Also

Večeras u Leskovcu počinju susreti “Joakim Vujić“

Festival koji nosi ime pionira srpskog pozorišta, Joakima Vujića, održava se po 57. put, a …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *