Iako se u malo kojoj kući na jugu Srbije, zima ne čeka bez, na najrazličitije načine, prerađenog i konzerviranog voća i povrća, dobra većina domaćica ovom poslu pristupa mnogo više sa osećanjem obaveze, nego sa osećanjem zadovoljstva
Leskovčanka Zorica Stojanović spada u grupu malobrojnih koje zimnicu pripremaju sa posebnim merakom, a slike iz ostave potvrđuju njeno uverenje da se svaki proizvod prvo ”proba očima”:
– Spremam svašta. Iz ”slanog” programa tu su, na primer, ajvar, ljutenica, pečena paprika u teglama, salata od paradajza, a od ”slatkiša”- slatka od dunje sa orasima, od grožđa, džemove od dunja, vinogradarskih praski, jagoda, šljiva, brusnica, kajsija… I tako godinama.
Vodi se bakinim i majčinim receptima, ali ih dobro ”zaljuti”, jer kaže, sprema za gurmane koji tako vole:
– Bude nekoliko i neljutih tegli, namenjenih mlađima. Volim da spremam i imam za koga, jer pripadam velikoj familiji, od kojih mnogi ne žive u Leskovcu, pa čak ni u Srbiji. Svaki put kad dođu, ponesu po koju teglu. Sve što pripremim se potroši.
Iako su na spisku uglavnom specijaliteti koje priprema svake godine, Zorica ne beži od novih, zanimljivih recepata:
– Prošle godine sam, na primer, pripremala baburice punjene sirom u maslinovom ulju, ali sam recept dopunila na svoj način, pa sam između dodavala masline. To je, potvrdili su svi koji su probali, bio pun pogodak. Volim i da, recimo slatko, pripremim na različite načine, za svačiji ukus. Spremam ono što mi volimo, a pored standarda, ponekad se odlučim i za novine koje vidim i probam kod prijatelja.
Porodica Stojanović ima svoj voćnjak, pa se ispeče i dosta rakije, koja sazreva u buradima, a potom se flašira, i, takođe, zauzme svoje mesto na policama u Zokinoj ostavi.