Evo zašto je važno da ratni veterani podnesu zahtev za dobijanje statusa borca i boračke kartice

Jesu učestvovali u ratnim dejstvima i u vojnoj su evidenciji, ali da bi stekli status borca, veterani moraju biti upisani u jedinstveni državni registar. Boračka kartica obezbeđuje im niz pogodnosti, a prema najavama, biće ih još

Prema rečima Dušana Nikolića, predsednika Organizacije boraca veterana ratova od 1991. do 1999. godine, učesnici pomenutih sukoba još uvek nisu dovoljno informisani o privilegijama koje mogu ostvariti sa statusom borca:

– To je jedan problem, a drugi je nepoverenje koje imaju prema državi i resornim institucijama. Setite se samo izjalovljenih obećanja o isplati ratnih dnevnica, tužbi, presuda, rešenja. Mnogi ne veruju više ni u šta, ali moram da kažem da prethodni zahtevi nisu bili utemeljeni u zakonu, a sticanje statusa borca-jeste. To je suštinska razlika.

A zašto je za učesnike u ratovima važno da dobiju status borca:

– Borac koji napuni 60 godina, a nije u radnom odnosu, može odmah da konkuriše za boračku penziju, odnosno borački dodatak. Ministri Nikola Selaković i Danica Grujičić, potpisali su Sporazum o tehničkoj saradnji i razumevanju, koji podrazumeva da veterani sa boračkom karticom, imaju prednost u lečenju. Sledeći korak je da se ovaj dogovor spusti na nivo domova zdravlja, bolnica, instituta i kliničkih centara. To znači da će se veterani lečiti prioritetno, da za njih neće važiti liste čekanja i da bez uputa mogu da potraže learsku pomoć na VMA ili u drugim specijalizovanim zdravstvenim ustanovama. Prisustvovao sam tom sastanku i prenosim izjave ministarke zdravlja, Danice Grujičić.

Veterani treba da podnesu zahtev za sticanje statusa borca, popunjavanjem obrasca i dostavljanjem sledeće dokumentacije:

– Potrebni su: fotokopija lične karte, uverenje o državljanstvu (dobija se besplatno u Uslužnom centru) i potvrda o učešću u ratu, koji izdaje Vojni odsek Leskovac. Sa tom dokumentacijom i obrascem, koji se može dobiti u našoj Organizaciji, u ulici Svetozara Markovića, ponedeljkom, sredom i petkom od 9-11 sati, borac odlazi na šalter Odeljenja za društvene delatnosti u Osmospratnici. Na rešenje i karticu čeka se oko mesec dana.

Uskoro bi, najavljuje Nikolić, trebalo konačno da počne primena zakona na nivou lokalne samouprave, po pitanju benefita za veterane rata.

– Zakon obavezuje i državu i lokalnu samoupravu. Privilegije o kojima sam ranije govorio obezbeđuje država, a gradovi i opštine, kod preduzeća čiji su osnivač, treba da obezbede popuste na cenu komunalnih i drugih usluga. Očekujemo da praktično sprovođenje u gradu Leskovcu počne vrlo skoro.

Nekoliko desetina veterana već je ostvarilo pravo na borački dodatak, a veliki broj boraca, sada u penziji, prima uvećanu naknadu zbog učešća u ratu. To su stečene beneficije i svi ljudi iz ove kategorije treba da ih uživaju, zaključuje Dušan Nikolić.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Miholjski susreti sela ove godine u Boljaru

Miholjski susreti sela održaće se četvrti put u vlasotinačkoj opštini, ovoga puta u Boljaru. Ministarstvo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *